Ne stišava se bura u SDS-u

Hoće li biti vanredne sjednice Skupštine SDS-a?

  • 28.11.2018. 19:04

Lider SDS-a pokušava da spriječi održavanje vanredne sjednice Skupštine te stranke koju je tražilo 150 članova partije, koji su i potpisali zahtjev za njeno održavanje.

Stranačka komisija razmatrala je zahtjev i zaključila da je nepotpun i neosnovan. Nisu priznali nijedan od 40 potpisa članova iz Doboja, uz obrazloženje da je Gradski odbor raspušten i da zato ne mogu da učestvuju ni u čemu. 

Boris Jerinić, bivši član Glavnog odbora SDS-a iz Doboja, kaže da nema logike da potpisi Dobojlija nisu uračunati jer su oni i dalje članovi stranke.

"Očigledno je bila namjera da se elimninišu članovi Skupštine. Ako je raspušten Gradski odbor, članovi Skupštine ne bi trebali biti, jer su ostali članovi. Ali, očigledno da se rukovodstvo, tj. pojedinici u rukovodstvu SDS-a uplašili i žele da elimišu 40 članova koji sigurno ne daju podršku njima", istakao je Jerinić. 

U izvještaju Komisije piše da su provjeravali autentničnost potpisa 98 SDS-ovaca, koji su, na inicijativu Milovana Bjelice, predali zahtjev na posljednjoj sjednici Glavnog odbora prije deset dana. SDS-ovci koji su se potpisali na zahtjev žele da se vanredno raspravlja o donacijama i troškovima kampanje, finansijskom stanju stranke, posebno o statusu predsjednika Vukote Govedarice.

"Autentičnost potpisa na listama je potvrđena usmenim izjavama potpisnika, prilikom telefonskog anketiranja izuzev osam potpisnika koji se nisu odazivali na pozive prilikom anketiranja u više navrata ili se nisu htjeli izjasniti (kako telefonom tako ni na SMS poruke)".

Jerinić vjeruje da Govedarici ne odgovara što skorije održavanje vanredne sjednice Skupštine, jer, kako tvrdi, nema podršku većine njenih članova i odugovlačenjem pokušava da kupi vrijeme. Lider SDS-a nije bio dostupan za komentar. Ranije obrazloženje bilo je da nema potrebe za vanrednom sjednicom, jer je redovna planirana u decembru. Inicijatori zahtjeva tvrde da Govedarica nije ni planirao njeno sazivanje. 

Dok se čeka sjednica, stižu spekulacije o novim isključenjima iz stranke. Nezvanično, na tankom ledu u SDS-u je i bivši poslanik Dušan Berić, koji je, barem do skoro, bio u dobrim odnosima sa predsjednikom stranke. Kako saznajemo, o njegovom statusu bi uskoro mogao da raspravlja gradski odbor SDS-a u Prijedoru. U telefonskom razgovoru, Berić za ATV poručuje da nema takve informacije, ali da ne podržava to što je Govedarica poslije izbora počeo da isključuje dugogodišnje članove stranke. 

Тагови: