Načelnik opštine Novi Grad

Hitno reagovati i spriječiti Hrvatsku da odlaže radioaktivni otpad

  • 13.03.2019. 08:01

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je Srni da je potrebno hitno i adekvatno reagovati da bi bio spriječen pokušaj Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada.

Drljača je dodao da očekuje da BiH zaštiti svoje građane jer se ovako čini da su građani BiH prepušteni sami sebi i primorani da se bore sa problemom koji prevazilazi okvire lokalne zajednice.

Navodeći da hrvatska strana ne želi dogovor o ovom pitanju, Drljača nije isključio mogućnost sudskog epiloga. 

Drljača je najavio da će o ovoj temi u četvrtak, 14. marta, raspravljati opštinski Forum za bezbjednost. 

"Forum za bezbjednost je savjetodavno tijelo i očekujem da će biti usvojeni određeni zaključci koji će biti osnov za pripremu posebne sjednice Skupštine opštine Novi Grad, 4. aprila", rekao je Drljača. 

Prema njegovim riječima, na ovu sjednicu, sa samo jednom tačkom dnevnog reda, biće pozvani načelnici lokalnih zajednica u dolini rijeke Une. 

"Pozvaćemo i načelnike iz hrvatskih opština da prisustvuju, ukoliko žele, kao i predstavnike Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, te stručnjake iz ove oblasti. Cilj je da nakon svih diskusija sačinimo zaključke koji će biti proslijeđeni Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara", naglasio je Drljača. 

Odbornici Skupštine opštine Novi Grad na posebnoj sjednici 15. aprila 2015. godine jednoglasno su podržali rezoluciju o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u opštini Dvor u Republici Hrvatskoj na lokaciji Trgovska gora.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)