Negativni komentari iz Federacije

Histerije i napadi zbog proslave Dana Republike Srpske

  • 10.01.2019. 19:06

Rukovodstvo Srpske poručuje da je već naviknuto da je 9. januar trn u oku mnogima u Federaciji, ali da se on obilježava u skladu sa Zakonom o Danu Republike Srpske, koji je legalan, legitiman i čije važenje i pravno dejstvo ne mogu dovesti u pitanje pokušaji bošnjačkih političkih predstavnika da taj akt ponovo ospore pred Ustavnim sudom BiH. 

Mi smo navikli na tu histeriju godinama i ona dolazi iz političkog Sarajeva svaki put kada obilježavamo Dan Republike, kaže predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

"Njima smeta činjenica da je Republika Srpska rođena u miru prije rata, da je u ratu koje je nametnut odbranjena, da nije produkt rata, da je imala svoje institucije, svoju teritoriju, svoj narod i efikasnu vlast i prije nego što je verifikovana Dejtonskim mirovnim sporazumom i oni prosto žele da izbrišu tu činjenicu, ali je to istorijska činjenica. Srpska postoji i funkcioniše, njeni građani vole RS i hoće da je čuvaju i ona je okvir za njihove sigurne živote i niko nikome ne želi zlo", kaže predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

U Srpskoj su ogorčeni na medijsku i političku histeriju iz Federacije. Dan Republike proslavljen je prema izmjenjenom zakonu o praznicima koji je prihvatio i Ustavni sud RS.

"Nepoznavanje toga je velika sramota. Nezabilježena.. i kod gospode političara iz Federacije i kod medija iz Federacije. To da ne znaju da je zakon izmijenjen i da je jučerašnji praznik proslavljen po zakonu koji niko nije doveo u pitanje", kaže lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić.

"Moraju biti svjesni činjenice da je Republika Srpska trajna kategorija i da je nastala kao izraz volje našeg naroda na demokratksi način, 9. januara. I mislim je to nešto što dovodi u kontekst Bošnjake da u kontinuitetu napadaju Republiku Srpsku i naše opredjeljenje da je njegujemo, razvijamo, čuvamo", kaže SNSD-ov, Staša Košarac.

Dok traje verbalna paljba  iz Federacije - Hrvastka javnost i hrvatski političari  obrušili su se  na lidera HDZ-a Dragana Čovića  zbog dolaska na proslavu Danas Republike Srpske. Ništa bolje nije prošao ni ambasaador Hrvatske u BIH koji je prisustvovao svečanom prijemu povodom Dana Republike. Još uvijek aktuelni predsjedavaću Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić već je donio radikalnu odluku da sa Ivanom Del Vechijem prekine svaku saradnju. Del Vechi je zbog jučerašnjeg boravka u Banjaluci pozvan i na konsultacije kod premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. On je, kako prenose pojedini mediji, izjavio da je  juče bio u Banjaluci ali da nije prisustvovao defileu i svečanoj akademiji, već prijemu. O njegovoj posjeti Republici Srpskoj i danas bruji u Hrvatskoj. 

"Koliko mi je poznato MInistarstvo vanjskih poslova nije bilo upoznato sa njegovim boravkom i da je zatražilo očitovanje vezano za njegovu nazačnost", kaže Tomo Medved, ministar veterana Republike Hrvatske.

Osude koje su stigle iz Hrvatske, kaže Željka Cvijanović, odraz su nezadovoljstva hrvatskog naroda pozicijom koju imaju u BiH. Onima koji su se obrušili na Dan Republike poručuje da ne podgrijavaju vatru.

"Ja mislim da mi trebamo da gradimo trpeljivost, a ne netrpeljivost u regiji. Kad neko dođe nekome da praznuje zajedno sa njim i drugi će doći kod toga da praznuju zajedno. Samo u Bosni i Hercegovini ovakvoj kakva je vi možete da vidite da se zabranjuje proslava da se osporavaju datumi Pritome, slavi se 01. mart slavi se 25. novembar, a to ne priznaje Republika Srpska. Pa je l neko možda nešto zaustavio oko toga", kaže Željka Cvijanović.

Odlazeći šef BH diplomatije Igor Crnadak poručuje da ne zna kakve je instrukcije imao Hrvatski ambasador, ali da to što je bio na proslavi Dana Republike Srpske nije razlog za prekid saradnje.

"Naravno da nemam namjeru da prekinem saradnju zbog toga i to nije nešto zbog čega ja mislim da treba da određujem svoj način funkcionisanja sa ljudima koji su bili  prisutni ili nisu bili prisutni", kaže Igor Crnadak.

Srpska je juče pokazala svoju snagu i stabilnost. Najviši zvaničnici sa govornica su poslali samo poruke mira, sloge i zajedništva - poručio je srpski član BH predsjendištva Milorad Dodik.

"Završavamo još jedan Dan Republike uvjereni da nikoga nismo povrijedili, i da smo samo ojačali našu snagu. Ojačali naš karakter i ljubav za Republiku Srpsku. Onima koji ne vole, ne treba im zamjeriti. svakako je njima teže nevoljeti nego nama voljeti. I uvijek su u prednosti oni koji vole. Svakako ja sam na strani toga. Volim Republiku Srpsko i srpski narod. Ne mrzim nikoga, dobro došli svi naši prijatelji", kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Napade na Dan Republike Srpske osudili su i Stvaraoci Republike Srpske. Momčilo Krajišnik poručuje da ako se nastavi sa ovakvim negativnim komentarima, to vodi samo raspadu Bosne i Hercegovine.

Тагови: