Šipovo

Hidroelektrana na Plivi zadala muku mještanima Sarića

  • 18.10.2018. 19:30

Gradnja HIdroelektrane "Glavica" na rijeci Plivi, zadala je muke mještanima Sarića u opštini Šipovo. Jutros su doslovno otjerali mašine koje su kopale ispod mosta, koji bi, kažu, zbog radova mogao da se sruši.

Nivo Plive od juče je pao za metar i po, a ostrvo koje nosi stubove lebdi u zraku, kaže Đuro Grozdić, koji živi nedaleko od mosta. Starhuje da bi žila kucavica tog kraja, mogla preko noći da nestane.

"Ovaj most je jedina žila kucavica za ovo naše naselje, selo, gdje ima možda aktivnih 40-50 domaćinstava. Imamo sad i mladih osoba koje zasnivaju porodice i koje planiraju još više zasnivaju. Ovo što se dešava sada morali smo to da uradimo i da izađemo na proteste neke jer se radi o samoj budućnosti sela i budućnosti nas koji smo ostali tu", istakao je Grozdić. 

Radovi se ne izvode prema projektu, tvrdi Zlatko Keleč, odbornik u Skupštini Šipova. To bi sutra trebalo da procijeni Republička urbanističko-građevinska inspekcija. 

"Kokretno na moja upozorenja prema opštinskim organima, došli smo do toga da su su proglašavali, većina njih kojima smo se obraćali za nenadležne. Juče smo se obratili i načelniku Šipova i rekli smo da ćemo doći do toga da blokiramo regionalnu saobraćajnicu Šipovo - Baraći", istakao je Keleč. 

Investitori ipak tvrde da se sve radi prema projektu. A ukoliko inspekcija utvrdi drugačije, sve ćemo popraviti, obećava Zoran Lujić.

"Obećanje je obećanje, ali ima i jedna realnost. Mi smo dali garanciju 340 hiljda maraka da će biti svi radovi izvedeni u najboljem redu. Znači ako ne budu izvedeni, državi je lako to.. da nalog sa banke se skinu novci i to nije problem", istakao je Zoran Lujić, investitor. 

O svemu je upoznat i načelnik opštine. Milan Kovač kaže da je pomalo zatečen, jer gradilište Hidroelektrane još nije ni obišao. Poručuje da će učiniti sve da pomogne mještanima.

"Ja faktički nijednog momenta nisam bio na toj hidroelektrani osim što sam jutros po zahtjevu građana izašao da vidim hoće li se urušiti taj most ili neće. Ali moje mišljenje u tom pitanju nije ni bitno. To mora da utvrde nadležni organi", istakao je Kovač.

Most koji Mještani Sarića ne daju ni za živu glavu, izgrađen je 80-ih godina. Radove su sami finansirali, a on im je, kažu jedina veza sa ostatkom opštine.

Mještani Sarića hitno traže rješenje, a ukoliko ga ne bude do sutra, kažu da će izaći na cestu. Sa mještanima drugih okolnih sela blokiraće glavni put od Baraća do Šipova. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.