Najgore na sjeveru

Hercegovina: Aktivno 14 požara

  • 09.04.2020. 19:46

U Hercegovini ponovo gori na sve strane. Miris paljevine osjeti se na svakom koraku ove regije. Zahvaljujući neodgovornim pojedincima, visokoj temperature i vjetru samo danas razbuktalo se više od deset požara.

"Pored ove sve situacije i virusa mi imamo 14 požara na regiji Hercegovine i juče isto toliko. Stanje na terenu nije dobro. Moram da kažem da vatrogasci čini napore pored svih problema i toga što su angažovani na drugim mjestima pa se sad u aprilu bavimo sa šumskim požarima", izjavio je Radoslav Prelo, iz Regionalnog centra civilne zaštite.

Najgore je u sjevernim dijelovima Hercegovine. Gatački vatrogasci jutros su trčali na više požarišta, u selu Višnjevo spasili su štalu koja je već bila u plamenu, u Izgorima je izgorjela borova šuma. Kulturu crnog bora na planini Crvanj kod Nevesinja vatrena stihija je uništila i napravila ogromnu štetu. Danas je u plamenu bilećka planina Viduša.

"Požar na Viduši je nastao na Viduškom polju koji se širi prema teritoriji opštine Bileća. Velika je požarna linija, vidjećemo u večernjim satima šta će se tu moći raditi. Udaljen je i nepristupačan teren", ističe Radoslav Radmilović, komandir TVJ Bileća.

Kao i do sada, i ovim požarima uzrok je ljudski faktor. Nadležni kažu da je stalno apelovanje izgleda uzaludno.

"Po stoti i hiljaditi put apelujemo, više mislim da i nema potrebe to je više besmisleno govoriti. Ljudski faktor je u pitanju pa ne znam šta ljudi vide u tom paljenju", dodaje Prelo.

Iz policije ponovo upozoravaju da će one nesavjesne udariti po džepu.  Zakon o zaštiti od požara propisao je kazne od 100 do 1.000 maraka.

Samo u proteklih nekoliko dana na području Hercegovine izgorjele su velike površine. Vatrogasci apeluju i još jednom mole Hercegovce da ne pale vatru na otvorenom. Iz policije kažu da je ovo posljednje upozorenje.

Nadležni razloge paljevine vide u čisćenju obradivih površina. Ali opet se kroz Hercegovinu šuška da se vatra pali zbog skupocijene gljive “smrčak” koja niče na izgorjelim površinama.