Promocija knjige o generalu VRS

Guskova: Rusija Ratka Mladića smatra junakom

14:26, 16.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ruski istoričar Jelena Guskova izjavila je danas da knjiga "General Mladić: poslednja bitka, uspomene, intervjui, dokumenti" na ruskom jeziku predstavlja svjedočanstvo o Ratku Mladiću - čovjeku kojeg cijela Rusija smatra herojem, vrlo časnim oficirom i vojskovođom.

"U knjizi je predstavljen i stav ruskog Ministarstva spoljnih poslova i predsjednika Vladimira Putina, odnosno podrška generalu Mladiću i pokušaj da ga liječimo u Rusiji", rekla je Guskova u Beogradu na promociji knjige koju je pripremio i objavio Ruski društveni komitet za zaštitu generala Ratka Mladića. 

Ona je istakla da je knjiga objavljena u Moskvi značajna i zato što će ostati za buduće generacije koje će proučavati dešavanja na Balkanu devedestih godina prošlog vijeka. 

Guskova je navela da u ovom djelu ima i dokumenata o djelatnosti ruskog komiteta za podršku generalu Mladiću koji radi u Moskvi i čiji su ga članovi četiri puta posjetili u Hagu. 

Poslanik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin naveo je da je knjiga o generalu Mladiću 26. oktobra promovisana u ruskoj državnoj Dumi u Moskvi i da je Putin o ovom djelu imao veoma pozitivno mišljenje. 

Darko Mladić, sin generala Mladića, istakao je da njegov otac tražio samo fer suđenje. 

"Nadam se da smo sad obezbedili koliko-tolko fer suđenje. Videćemo, ako ga u predstojećem periodu puste na lečenje, šta nas čeka u budućnosti", rekao je on. 

Darko Mladić je naglasio da nema dokaza da je njegov otac kriv za ono za šta ga tereti Haški tribunal, te da ta činjenica sve više prodire u svijet i to ne samo među prijatelje, nego i među one koji su počeli drugačije da razmišljaju. 

"Uspeli smo da ih nateramo da njihova presuda bude jedan običan papir, bez ikakvih dokaza i da posle toliko decenija propagande protiv naše borbe, a general Mladić je simbol te borbe za slobodu, oni nisu u presudi mogli da prezentuju nijedan jedini pravi dokaz", naveo je Darko Mladić.

On je dodao i da knjiga predstavlja svjedočanstvo o aktivnostima ruskih prijatelja. 

U knjizi je opisan sastanak Mladića sa ministrom spoljnih poslova Rusije i njegovim zamjenikom Andrejem Kozirjevim i Vitalijem Čurkinom 1993. godine, posjeta Moskvi u aprilu 1995. godine, razgovor sa predsjednikom SR Jugoslavije Dobricom Ćosićem 1993. godine, te pregovori u Ženevi iste godine. 

Knjiga sadrži i svjedočenje generala Mladića o hronologiji njegovog hapšenja 2011. godine, a o generalu Mladiću u knjizi govore njegova supruga Bosiljka, drugovi iz vojske, kao i pojedini zapadni novinari. 

Na stranicama zbornika predstavljen je i stav Ministarstva inostranih poslova Rusije koje je pokušalo da organizuje liječenje Mladića u Moskvi, kao i o aktivnostima Ruskog društvenog komiteta za zaštitu koji ga podržava u njegovoj borbi sa Haškim tribunalom. 

Na promociji u Medija centru, kojoj je prisustvovao i direktor predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, govorili su novinar i publicista Ljiljana Bulatović i penzionisani general Vojske Republike Srpske Petar Škrbić.