Građevinski sektor stabilan, na tržištu ima dovoljno proizvoda

  • 01.04.2020. 18:58

Građevinski sektor u Republici Srpskoj radi, ali u smanjenom kapacitetu,  poručila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić nakon sastanka Republičkog štaba za vanredne situacije. 

Na tržištu ima dovoljno građevinskih proizvoda.  Svi radnici su zaštićeni na poslu, obezbijeđena su lična zaštitna sredstva, što inspekcija redovno kontroliše. Dio starijih radnika ostaje kod kuće, kao i radnici sa hroničnim oboljenjem, poručila je Golićeva. 

"Na tržištu ima dovoljno građevinskih proizvoda, ali bilo je određenih problema kod uvoza završnih materijala u građevinarstvu, ali sada sa ovim međunarodnim transportom i uvozom određenih roba koje su ptorebne u završnim radovima u građevinarstvu nadam se da će biti prevaziđen", kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Prodaja stanova i drugih prostora je stala i građevinska preduzeća koja se bave stanogradnjom imaju problem, poručuje Golić. Rad komunalnih preduzeća je normalan i povećana je aktivnost na cijeloj teritoriji Srpske. Posljedice trpe uslužne djelatnosti koje se bave projektovanjem jer završavaju ranije naručene poslove, a novih naručenih poslova nema. U građevinskom sektoru postoje problemi kod određenih rokova, kaže Golić. 

"Nadam se da će taj problem potvrdom vanrednog stanja biti prevaziđen i da ćemo ovo pitanje, kako u upravnom i sudskom postupku, određenim uredbama sa zakonskom snagom, prevazići dok traje vanredno stanje.. Prestankom vanrednog stanja rokovi i zakoni koji su na snazi  počinju da teku", kaže Golićeva.

38 jedinica lokalne samopuprve u Srpskoj od ukupno 63 do sada su ispunile sve zahtjeve koje je tražio Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske u vezi sa lokalnim karantinima. 15 lokalnih zajednica djelimično ispunilo zahtjeve, sa manjim ili višim stepenom realizacije,  poručila je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić. Rešićeva je navela da opštine Osmaci, Kupres i Istočni Drvar nemaju kapacitete za uspostavljanje karantina. 

"Za Kupres, on je sam napravio komunikaciju sa opštinom Šipovo i koristiće karantin u opštini Šipovo . Štab je odlučio da opština Osmaci i da osobe koje bi trebalo da koriste karantin se upućuju u Zvornik, da Oštra Luka koja je uspostavila karantin, ali ima prilično problema oko održavanja karanina sukcesivno će prebacivati ljude u karantin grad Prijedor. Kupres i Šipovo će sarađivati Istočni drvar nema potrebu za karantinom. Ukoliko bude potrebe, to ćemo rješavati na Štabu", kaže ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Rešićeva dodaje da će u narednim danima nastaviti da se prati sve u vezi ovog prioritetnog pitanja. Kada je riječ o mjerama kućne izolacije, Rešićeva je poručila građanima da poštuju mjere kućne izolacije i da ostanu kod kuće. 

Тагови: