Zavod za transfuzijsku medicinu

Građani zainteresovani za serološke testove na antitijela

  • 14.08.2020. 19:04

Od početka sedmice od kako Zavod za transfuzijsku medicinu radi serološke testove na antitijela oko 150 građana se testiralo. Među njima bilo je i onih kojima je test pokazao da su u jednom trenutku bili u dodiru sa virusom, a da to nisu znali.

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu kažu da  je riječ o komercijalnim testovima i da se građani odluče na ovaj vid testiranja uglavnom zbog putovanja. Serološki testovi se rade tako što se uzima uzorak krvi a rezultati testiranja budu gotovi isti dan.

"S obzirom da je virus relativno nov mada je već šest mjeseci prisutan za razvoj antitijela koja prikazuju IgM antitijela na ranu fazu bolesti ta se antitijela mogu detektovati već nakon pet do sedam dana, a antitijela koja pokazuju preležanu infekciju ili da infekcija traje antitijela se mogu detektovati nakon 20 dana", rekla je Danijela Radojković, specijalista transfuzijske medicine.

Cijena serološkog testiranja na antitijela na virus korona koji se sastoji od dva testa i u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske košta 45 KM. Uzorci se uzimaju svakog radnog dana od 7 do 15 časova. 

Da od samog početka zaraze ima pacijenata koji prođu bez simptoma, poručuju i iz Doma zdravlja. Kažu ove sedmice je broj pozitivnih nešto manji ali manje je i pacijenata sa respiratornim tegobama. Ipak poručuju da bi s jeseni broj respiratornih infekcija mogao biti veći, ali i zaraženih virusom korona.

"Očekujemo da bi broj oboljelih trebao da stagnira u Banjaluci, a svakako jesen, novembar, o kojem priča cijeli svijet za sada je neizvjesnost i za nas i za cijeli svijet i ne možemo reći da li će tada biti veći broj oboljelih ili manji s obzirom da nam ide sezona drugih respiratornih infekcija virusa", istakla je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Stručnjaci su i dalje saglasni u jednom. Nošenje maski, distanca i dezinfekcija su i dalje jedini način da se bolest izbjegne. Ukazuju i da su se za sada kao najveći rizik pokazala privatna okupljanja bez poštovanja ikakvih mjera. Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske navode da bi epidemiološki rizična mogla postati i javna kupališta pa su najavili preciziranje preporuka kojih se treba pridržavati. 
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.