Anketa ATV-a

Građani Srpske misle da će ukidanje mjera u FBiH donijeti probleme

  • 25.04.2020. 07:58

U anketi ATV-a građani su mišljenja da će nove mjere FBiH donijeti probleme Republici Srpskoj. FBiH je ukinula policijski čas i karantie, a 54 odsto ispitanika smatra da će to donijeti štetu građanima Republike Srpske u pogledu širenja epidemije virusa korona.

Da će nove mjere Federacije BiH donijeti štetu i probleme u BiH, mišljenja je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić. 

Osvrćući se na odluku FBiH o ukidanju lokalnih karantina, Šeranić je ocijenio da je ova mjera trebalo da bude usaglašena sa Republikom Srpskom.

"Ova odluka u FBiH epidemiološki ugrožava Republiku Srpsku jer će ljudi koji dolaze iz inostranstva uzlaziti na granične prelaze koji su na teritoriji FBiH i tamo će dobijati rješenja o kućnoj izolaciji od inspektora. To će predstavljati problem u smislu praćenja tih lica u okviru Republike Srpske", izjavio je Šeranić za ATV.

Vanredno stanje, policijski čas, ograničenje kretanja, ograničenje rada marketa i zabrana rada određenih ugostiteljskih djelatnosti već više od mjesec i po, možda je građanima i dosadilo. Zbog toga možemo da rastumačimo nešto viši procenat onih koji su podržali mjere Federacije BiH.

Ali ono što ne treba da se zaboravi su česta upozorenja vlasti da je virus u Republici Srpskoj pod kontrolom, ali da bi nesmotreni potezi poput javnih okupljanja i potpunog ublažavanja mjera poremetili trenutnu situaciju i doveli do širenja pandemije koja je do sada bila pod kontrolom upravo zahvaljujući mjerama koje je Vlada propisala.

Nikako ne smijemo da zaboravimo svjetske brojke. u SAD-u je preminulo 52.000 ljudi, u Španiji 22.500 ljudi, u Italiji 26.000 ljudi, u Srbiji 144 osobe, a u BiH je preminulo 55 osoba, a zaraženih je 1.400.

"Ako budemo poštovali mjere, onda se neće dogoditi eksponencijalni rast. Svi slučajevi vežu nam se za linearni rast. To znači da u narednom periodu moramo da pratimo sve što ćemo raditi u smislu samih mjera. Kako ćemo i na koji način, mi kao građani da ih sprovodimo. Dok će se sve epidemiološki pratiti. Ukoliko bude odstupanja, sve će se vratiti na početak", rekao je Šeranić za ATV.