Lejla Rešić

Gradiška ispunjava uslove za dobijenje statusa grada

  • 31.01.2019. 10:40

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić obrazložila je u Narodnoj skupštini Srpske Nacrt zakona o Gradu Gradiška kojim se uređuje područje, nadležnosti, organi i finansiranje tog grada.

Rešićeva je navela da je opština Gradiška na osnovu odluke lokalne Skupštine od 16. februara 2017. godine pokrenula postupak za dodjelu statusa grada. 

Ona je navela da je stav organa opštine Gradiška da postoje svi zakonom predviđeni uslovi da se opštini Gradiška zakonom dodijeli status grada. 

Rešićeva je rekla da je Gradiška dostavila i elaborat o opravdanosti zahtjeva za sticanje statusa grada, koji sadrži opšte informacije, istorijske pretpostavke, demografska kretanja, geografski položaj kao faktor razvoja, prirodni resursi, turistički potencijali, pregled stanja i kretanja na tržištu rada, struktura privrede, pregled stanja i kretanja u oblasti društvenog razvoja, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, stanje javne infrastrukture, prostorna organizacija, budžet opštine Gradiška i opštinska uprava. 

Rešićeva je istakla da je zakonom propisano da se grad može uspostaviti na urbanom području koje čini jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, istorijsku i teritorijalnu cjelinu sa odgovarajućim nivoom razvoja i ako ima više od 50.000 stanovnika i u posljednje tri godine na osnovu odluke o utvrđivanju stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave ima status razvijene opštine. 

Budući da opština Gradiška ispunjava zakonom propisane uslove, neophodno je da se istovremeno sa izradom zakona o gradu Gradiška pristupi izradi nacrta zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona. 

Opština Gradiška zauzima teritoriju površine 762 kilometra kvadratna u sjeverozapadnom dijelu Srpske i BiH, a prema rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, 2013. godine u Republici Srpskoj, koje je objavio Republički zavod za statistiku, ima 49.196 stanovnika. 

Gradovi u Republici Srpskoj su Banjaluka, Bijeljina, Istočno Sarajevo, Doboj, Zvornik, Prijedor i Trebinje.

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм