Komentarisao odluku suda

Govedarica: Ukidanje presude Oriću posljednja šansa da se kazne ratni zločini nad Srbima

  • 05.06.2018. 13:37

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica istakao je da je odluka Apelacionog vijeća Suda BiH o ukidanju oslobađajuće presude Naseru Oriću posljednja šansa da se kazne ratni zločini nad Srbima koje su počinili pripadnici Armije BiH pod njegovom komandom.

Govedarica je izrazio nadu da Sud BiH neće podleći političkom pritisku kao toliko puta do sada i da će ovaj slučaj dovesti do kraja, saopšteno je iz SDS-a.

"Srpske žrtve zaslužuju i mir i pravdu, a to ne mogu da imaju dok su na slobodi oni koji su odgovorni za njihovu smrt. Orić je bio komandant takozvane Armije BiH i mora da odgovara za zločine nad Srbima", poručio je Govedarica.

Govedarica je naglasio da SDS traži da sudija Šaban Maksumić bude izuzet iz ovog slučaja, jer postoji sumnja da je u toku rata zlostavljao srpske zarobljenike u sarajevskoj kasarni "Viktor Bubanj".

Prema njegovim riječima, ako niko ne bude odgovarao za srpske žrtve, onda će svima biti jasno da pravda u BiH ima samo jedno lice i jedno naličje.

"Tražimo da se Oriću sudi na osnovu onoga što je učinio, a ne na osnovu toga kojem narodu pripada. Porodice ubijenih pod Orićevom komandom to čekaju bezmalo dvije decenije i niko nema pravo da im uskrati pravdu", dodao je Govedarica.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je oslobađajuću presudu ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, saznaje Srna.

Sud BiH izrekao je 9. oktobra prošle godine oslobađajuću prvostepenu presudu Oriću i pripadniku Armije Sabahudinu Muhiću kojima je suđeno po optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.  

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.