Pravobranilac Republike Srpske

Govedarica: Svojinsko-pravni odnosi isključiva nadležnost Srpske

  • 13.01.2021. 20:46

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica rekao je da su svojinsko-pravni odnosi u isključivoj nadležnosti Srpske, a ne BiH, što je jasno navedeno u mišljenju Venecijanske komisije i nizu sudskih odluka.

On je precizirao da je inicijativa poslanika SDA Denisa Zvizdića kojom se zadužuje Savjet ministara da pripremi zakon kojim se uređuje korištenje i raspolaganje neperspektivnom vojnom imovinom neosnovana i u suprotnosti sa ustavnim nadležnosti entiteta i BiH.

Govedarica je za RTRS rekao i da je na tom planu neshvatljivo da pojedini poslanici iz Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH /SDS, PDP i DNS/ glasaju suprotno interesima Srpske i republičkim institucijama koje su Zvizdićevoj inicijativi već dale negativno mišljenje.

Ova inicijativa nije zaustavljena u Predstavničkom domu, jer su pomenuti poslanici bili uzdržani tokom glasanja iako su njihove kolege iz SNSD-a i Srpskog kluba bili protiv.

"Zahvaljujući suzdržanim glasovima SDS-a i PDP-a inicijativa Zvizdića nije zaustavljena i prema njoj bi Savjet ministara trebalo da kreira zakon o neperspektivnoj vojnoj imovini. Međutim, Savjet ministara ne može da izvrši taj zadatak iz prostog razloga jer ne postoji slovo u Ustavu BiH koje bi dalo pravo institucijama BiH da upravljaju javnim dobrima i imovinom, a to je priznato i u preambuli kada se donosio Zakon o privatizaciji banaka 2008. godine", rekla je šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da je nevjerovatno da su poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a omogućili usvajanje inicijative Denisa Zvizdića na Predstavničkom domu u vezi sa raspodjelom neperspektivne vojne imovine.

"Šarović i Borenović nisu glasali, Nešić, Mektić, Pekić bili su suzdržani, suprotno stavu Republike Srpske. Da se zna", navela je Majkićeva na svom "Tviter" nalogu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je imovina na teritoriji Srpske, uključujući neperspektivne vojne lokacije, vlasništvo Srpske.

U Zvizdićevoj inicijativi se navodi da se "zadužuje Savjet ministara da u roku od 30 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom i nepokretnom vojnom imovinom i da se predmetna imovina dodijeli lokalnim zajednicama na čijoj teritoriji se nalazi". 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.