Klimatske promjene

Golićeva: Novi projekti za smanjenje rizika od poplava

  • 03.12.2018. 15:10

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, prvog dana ministarskog dijela konferencije UN o klimatskim promjenama u Katovicama, pregovarala je o projektu fokusiranom na smanjenje rizika od poplava, čija je sve učestalija pojava prouzrokovana upravo klimatskim promjenama.

"Riječ je o bespovratnim sredstvima od 14 miliona dolara za koja će se aplicirati prema Zelenom klimatskom fondu, a koji bi za BiH mogli biti operativni 2020. godine", rekla je Golićeva. 

Golićeva, kao nadležna osoba za sprovođenje Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama u ime BiH, predvodi delegaciju BiH na konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promjeni klime koja se održava u poljskom gradu Katovice do 14. decembra, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. 

"S obzirom da je od 1981. do 2010. godine na području BiH zabilježen trend rasta godišnje količine padavina u odnosu na period 1961-1990. i da se procjenjuje da je ukupna ekonomska šteta prouzrokovana poplavama iz 2014. dostigla 2,04 milijardi evra, razgovarali smo o mogućnostima za dobijanje bespovratnih sredstava upravo za projekte koji su usmjereni na smanjenje rizika od poplava", navela je Golićeva. 

Ona je dodala da je, zahvaljujući naporima Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Zeleni klimatski fond do sada BiH odobrio bespovratna sredstva od 2,5 miliona dolara za unapređenje procesa prilagođavanja na klimatske promjene u naredne tri godine, te 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstava za projekte povećanja energetske efikasnosti u BiH u narednih šest godina. 

Golićeva je danas učestvovala na panelu koji je organizovan na poziv predsjednika Poljske Andžeja Dude za šefove država i vlada. 

U radu konferencije UN o klimatskim promjenama u Katovicama učestvuje 30 hiljada predstavnika iz svih 196 zemalja potpisnica Konvencije.