Ministarstvo za prostorno uređenje

Golićeva i Vranješ o odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori

13:21, 30.08.2019.
Izvor: Srna
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić upoznala je novoimenovanog ambasadora BiH u Hrvatskoj Aleksandra Vranješa o preduzetim aktivnostima kada je riječ o namjeri Hrvatske da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" odlaže na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora na granici sa BiH.

Golićeva je podsjetila da se ovo ministarstvo oštro protivi aktivnostima Hrvatske da gradi odlagalište radioaktivnog otpada na granici sa BiH, u neposrednoj blizini rijeke Une i opštine Novi Grad.

Ona je navela i da resorno ministarstvo sprovodi aktivnosti kada je riječ o proglašenju Parka prirode "Una", što će biti dodatni adut u borbi protiv namjere Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže na lokalitetu Trgovska gora, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. 

Vranješ je poručio da će jedna od prvih aktivnosti, kada dođe u Zagreb, biti da se detaljno informiše o namjerama Hrvatske kada je riječ o odlaganju radioaktivnog otpada na granici sa BiH. 

On je naveo da će o svemu informisati Golićevu, imajući u vidu da se septembar pominje kao mjesec kada bi Hrvatska i Slovenija trebalo da održe zajednički sastanak i definišu buduće korake, navodi se u saopštenju.