Golić: Šamar Turkovićeve građanima Srpke i FBiH

  • 30.06.2020. 16:44

Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković, skidanjem sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara Odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru, udarila je šamar građanima Republike Srpke i Federacije BiH, saopštila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva ističe da je Turkovićeva nepormišljenim potezom srušila višegodišnje napore Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, Zelenog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali  i svih drugih institucija i pojedinaca u BiH, da osujete namjere Hrvatske da na samoj granici sa BiH izgradi odlagalište radioaktivnog i istrošenog nuklearnog otpada i ugrozi život i zdravlje 250.000 građana.

Golićeva kaže da je od ministrke, koji je trebalo da bude nosilac aktivnosti u naporima da se diplomatskim putem dođe do rješenja ovog problema, očekivala apsolutnu podršku i proaktivno djelovanje, a ne nemar i demagoško bacanje problema pod tepih.

"Gospođa Turković, kao prvi čovjek bh. diplomatije, morala je znati da skidanjem Odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru krši zaključke Predsjedništva BiH, koji su obavezali sve nosioce javnih funkcija da iskažu protivljenje namjerama Hrvatske i učine sve što je u njihovoj nadležnosti da spriječe da nam se nuklearni otpad skladišti u dvorištu. Bisera Turković je pokazala elementarno neznanje i, što je još gore, nezainteresovanost, jer njen argument za skidanje ove tačke - da Hrvatska još nije preduzela nikave aktivnosti - aposlutno nije tačan", istakla je Golićeva.

Ona je navela da Hrvatska, u skladu sa svojim zakonima, sprovodi aktivnosti na izboru pravnog lica za ishođenje potrebnih dozvola za izgradnju ovog objekta i da je sada pravi trenutak da Bih imenuje eksperte, jer njihov posao podrazumijeva dugotrajan,i iscrpan rad na terenu, kako bi se, na osnovu struke i nauke zasnovanim činjenicama, dokazali da se na toj lokaciji radioaktivni otpad ne može odlagati.

Golićeva naglašava da je Turkovićeva prekršila i dokumente svih nivoa vlasti u BiH kojima se izražava protivljenje izgradnji ovakvog objekta na samo 800 metara vazdušne linije od Novog Grada i nekoliko stotina metara od svjetskog bisera prirode - rijeke Une.