Golić: Kruna projekata kamen temeljac "Buk Bijela"

  • 17.05.2021. 16:41

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je na sjednici vlada Srpske i Srbije razgovarano o nizu infrastrukturnih projekata koji se zajednički realizuju, ali da je kruna svega polaganje kamena temeljca za izgradnju Hidroelektrane /HE/ "Buk Bijelu" na rijeci Dirni.

"Riječ je o jednom kompleksnom projektu koji zahtjeva mnogo truda jedne i druge vlade kako bi se on priveo kraju", istakla je Golićeva.

Ona je izjavila novinarima u Istočnom Sarajevu da je danas razgovarano i o dinamici i rokovima izgradnje auto-puta Sremska Rača-Bijeljina i aerodroma u Trebinju, te kada bi resorno ministarstvo Republike Srpske trebalo da dobije prve dokumente koji bi bili razmotreni i na osnovu kojih bi se izdavala prva odobrenja za početak radova na njihovoj realizaciji.

Kada je riječ o aerodromu Trebinje, Golićeva je pojasnila da treba izdati urbanističko-tehničke dozvole, a nakon toga slijedi ulazak izvođača na mjesto izgradnje.

Govoreći o izgradnji auto-puta, Golićeva je naglasila da su svi imovinsko-pravni odnosi riješeni od Sremske Rače do Bijeljine.

"Izborom izvođača Republike Srpske i Srbije i predajom dokumentacije u resorno ministarstvo počeće radovi na izgradnji te dionice u dužini od 17 kilometara", rekla je Golić.

Golićeva je ukazala na pitanje zaštite životne sredine i problem plutajućeg otpada na rijeci Drini. "Dogovorili smo sa ministrom Srbije da početkom juna budemo prisutni na lokalitetu Jezero Perućac i Hidroelektrana Drina, gdje se skuplja najviše plutajućeg otpada koji dolazi iz opština u Srbiji i Crnoj Gori. Da bi taj problem riješili moraće se tom sastanku pridružiti i resorni ministar iz Crne Gore", navela je Golićeva.

Ona je dodala da se prvo trebaju poduzeti kratkoročne, a potom dugročne mjere, kako bi se taj problem trajno riješio. Prema njenim riječima, ovaj problem trpi i Zvornik, gdje je bespravno sagrađena deponija, bez dozvola i da se te stvari moraju zajednički rješavati.

"Ima mnogo posla u narednom periodu. Nadam se da je ovo početak projekata značajnih i za Republiku Srpsku i Srbiju, a biće ih još", rekla je Golićeva.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović rekla je da je u posljednjih nekoliko mjeseci bilo više onlajn sastanaka i da će ovaj današnji donijeti unapređenje saradnje.

"Postoje pitanja koja čekaju rješenje. Još u januaru smo imali problem plutajućeg otpada koji je onemogućio rad hidroelektrane u Višegradu", rekla je Vujovićeva i dodala da je mnogo pomogla "Elektroprivreda Srbije" u rasklanjanju i odnošenju tog otpada.

Ona je istakla da bi se izbjegla buduća ekološka katastrofa da se mora raditi intenzivno i svakodnevno.

"Problem plutajućeg otpada je problem i Crne Gore, a ne samo Srbije i BiH jer on dolazi iz Crne Gore", podsjetila je Vujovićeva i dodala da treba održati trojni sastanak u Višegradu u narednom mjesecu kako bi se dogovorili o sljedećim koracima.

Ona je istakla da je trajno rješenje trojni sporazum i mogućnost da se aplicira i prema evropskim sredstvima i fondovima kako bi problem bio trajno riješen. 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.