Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju

Golić: Hrvatska da ne odlaže nuklearni otpad u Parku prirode

  • 13.11.2019. 11:50

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je značaj odluke Vlade Srpske o proglašenju Parka prirode "Una", koji bi trebalo da spriječi Hrvatsku da izgradi odlagalište nuklearnog otpada u blizini granice sa BiH.

Ona je istakla da bi Hrvatska, ukoliko želi da poštuje evropske standarde o zaštićenim područjima, trebalo da odustane od izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Golićeva je podsjetila da je planirano osnivanje javne ustanove "Park prirode Una" i da su gradonačelnici i načelnici četiri lokalne zajednice u Srpskoj izrazili želju da upravljaju tom ustanovom.

"Četiri opštine će biti njeni osnivači i voditi brigu o Parku prirode koji je Vlada Srpske proglasila", rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, na taj park prirode se nastavlja Nacionalni park "Una" u Federaciji BiH, koji obuhvata federalne opštine i time je kompletan tok te rijeke zaštićeno područje.

Za danas je u Novom Gradu zakazan sastanak načelnika ove i opština Kozarska Dubica, Krupa na Uni i Kostajnica o osnivanju javne ustanove "Park prirode Una".

Vlada Republike Srpske donijela je u septembru odluku o proglašenju Parka prirode "Una" koji se prostire na području ove četiri opštine.

Odlukom je predviđeno da će za upravljanje Parkom prirode "Una" četiri opštine osnovati javnu ustanovu sa sjedištem u Novom Gradu, u skladu sa procedurama propisanim zakonom kojim se uređuje sistem javnih službi i zakonom o lokalnoj samoupravi.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.