Narodna skupština

Golić: Derventa će dobiti status grada

  • 23.09.2020. 17:49

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da će Derventa i još mnoge opštine u Srpskoj dobiti status grada.

"Derventa ima dobar geografski položaj jer se nalazi na granici EU i prekogranična saradnja može mnogo da doprinese razvoju grada", rekla je Golićeva tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o gradu Derventa.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Igor Žunić rekao je da je, osim broja stanovnika, za sticanje statusa grada važna istorija, gradski duh, način na koji ljudi žive, koliko rade i kakva je perspektiva tog prostora.

On kaže da su mnoge političke odluke i ratna stradanja uticali na broj stanovnika u Derventi, koji nije 50.000.

Žunić je podsjetio na sastav Vrbaske oblasti iz vremena Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca po kojem je Derventa imala 71.000 stanovnika, Banjaluka 77.000, dok su ostali srezovi imali daleko manje stanovnika.

"Od tog perioda do 1992. godine i naših ratnih stradanja Derventa je uvijek imala više od 50.000 stanovnika, a na popisu stanovništva iz 1991. godine oko 57.000", rekao je Žunić.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić rekao je da podržava da Derventa dobije status grada, ali smatra da je potrebno mijenjati Zakon o lokalnoj samoupravi kako bi se "definisali jedinstveni kriterijumi bez političkog uticaja o tome da li neka lokalna zajednica može ili ne može da ima status grada".

Stanić kaže se zalaže za ravnomjeran razvoj svih dijelova Republike Srpske, što, kako navodi, sad nije slučaj.

On je rekao je da je Derventa preživjela ratnu golgotu zbog čega je veliki dio ove opštine bio opustošen.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović rekla je da će PDP podržati Nacrt ovog zakona, ali smatra da treba modifikovati kriterijume o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj. 

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина