Golić: Zbog smeća na ulicama zatražen nadzor nad Komunalnom policijom u Banjaluci

  • 10.04.2021. 10:48

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić još jednom apeluje na sve nadležne organe, na lokalnom i republičkom nivou, da u uslovima vrlo izazovne higijensko-epidemiološke situacije, savjesno i odgovorno obavljaju svoje dužnosti, naročito kada su u pitanju komunalne djelatnosti od posebnog javnog interesa. 

"Još uvijek pod utiskom nemilih slika komunalnog otpada koji se, doslovno, valjao po centralnim banjalučkim ulicama i parkovima, zahtijevam od svih nadležnih organa, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou, da savjesno i odgovorno obavljaju svoju dužnost i da vode računa prije svega o zdravlju i interesima građana, koji su važniji od bilo kojeg političkog interesa", navela je Golić i dodala da su nadležni organi Grada Banjaluka bili samo nijemi posmatrači kada je davalac komunalne usluge, navodno samoinicijativno, prekinuo da obavlja tu djelatnost.

"Nisu ništa preduzeli kako bi se ove nedopustive radnje spriječile ili otklonile. Komunalna policija Grada Banja Luka, shodno odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima, bila je dužna da kontroliše da li se komunalne usluge vrše u skladu sa propisanim uslovima, ali nije preduzela mjere u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima", izjavila je Golićeva.

Zbog svega toga je, kao resorno nadležni ministar, koji vrši upravni nadzor nad primjenom Zakona o komunalnim djelatnostima, morala pisanim putem zahtijevati od njih da rade svoj posao.

"S obzirom da Komunalna policija Grada Banja Luka nije postupila u skladu Zakonom, čime su u uslovima pandemije izazvane korona virusom dodatno ugroženi životi i zdravlje građana, podnijeli smo zahtjev republičkoj upravnoj inspekciji da u što kraćem roku, postupajući po našem zahtjevu ili po službenoj dužnosti, u skladu sa Zakonom o upravnoj inspekciji, odmah izvrši upravno-inspekcijski nadzor nad radom Komunalne policije i Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, te da donese odluke u skladu sa odgovarajućim propisima Republike Srpske, cijeneći da se radi o javnom interesu. O rezultatima ovog upravno-inspekcijski nadzora, obavijestićemo javnost", rekla je Golićeva, te poručila svim građanima Srpske da je njihovo pravo da imaju čiste javne površine u svojim mjestima.

"Poštovani građani Republike Srpske, vaše je pravo da imate čiste javne površine u svojim mjestima, jer je to komunalna djelatnost od posebnog javnog interesa i predstavlja djelatnost zajedničke komunalne potrošnje. Tu zajedničku komunalnu potrošnju plaća svaki vlasnik nekretnine, bilo da je pravno ili fizičko lice, kroz komunalnu naknadu, i zato imate pravo da od svoje lokalne uprave zahtijevate čiste i uredne ulice, uredne zelene površine, javnu rasvjetu, kao i sve ono što je predstavlja zajedničku komunalnu potrošnju", zaključuje ministar Golić.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић