Sindikat zadovoljan

Gnjatić: Novim platama biće ispravljena nepravda

  • 30.01.2019. 14:53

Nakon Prijedloga zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture u kojem se predviđa povećanje platnih koeficijenata za sve zaposlene raspoređene na radna mjesta sa visokom stručnom spremom, oglasio se i Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, i poručio da će sa novim platama biti ispravljena nepravda.

"Novim platama predviđena su izjednačavanja. Nepravda koja traje 11 godina biće ispravljena", kaže Gnjatić i dodaje da je činjenica da će dodatna 22 miliona biti raspoređena na zaposlene.

"Povećanja se ne odnose na ljude sa najnižom stručnom i srednjom spremom gdje je to već izjednačeno ranije."

Sindikat nije učestvovao u raspodjeli sredstava, ali su zadovoljni jer taj zakon predstavlja korak u izjednačavanju.

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanjei informaciono društvo kaže da se radi o tri sistemska zakona i njima dolazi do izjednačavanja koji su predviđeni memorandumom između Vlade i Sindikata.

Predmet rasprave biće naknadno i druga izjednačavanja ostalih zaposlenih u tri naredne godine.

Ovim zakonom utvrđuje se pravo na platu zaposlenih u ustanovama kulture koja se sastoji od osnovne plate, uvećanja plate i naknada propisanih zakonom, te da zaposleni ostvaruju pravo na platu danom stupanja na rad, a pravo na platu prestaje danom prestanka radnog odnosa, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.