Svjetski dan turizma

Gluhaković: Srpska mora da iskoristi banjski potencijal

  • 27.09.2018. 14:24

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je danas u Banjaluci da je u Srpskoj tokom osam mjeseci ove godine ostvareno za oko 14 odsto više dolazaka i noćenja turista, a akcenat je stavljen na promociju banjskog turizma koji ima veliki potencijal.

"Danas ćemo iskoristiti priliku i da taj naš resurs dodatno promovišemo, te da narednu godinu proglasimo godinom banja Republike Srpske, s tim da to ima i investicioni i promotivni karakter", rekao je novinarima Gluhaković, prije otvaranja manifestacije posvećene obilježavanju Svjetskog dana turizma. 

On je izrazio zadovoljstvo što su u tom segmentu banje "Kulaši" i "Slatina" sa dva nova objekta poboljšale ponudu i povećale kapacitete i dodao da su ovakve manifestacije prilika da se predstavi i bogato kulturno nasljeđe Srpske. 

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović rekla je da je obilježavanje svjetskog Dana turizma posvećeno promociji i zaštiti kulturno-istorijskog nasljeđa. 

"U okviru te teme odlučili smo da akcenat stavimo na stare zanate, te imamo izložbu o toj temi, koja će biti postavljena i u Domu omladine u Banjaluci", rekla je Jovanovićeva. 

Prema njenim riječima, u okviru ove manifestacije svoj rad i proizvode predstaviće zanatlije, a biće prikazan i novi vizuelni identitet turizma Repulike Srpske. 

Jovanovićeva je navela da je u Repulici Srpskoj u prvih šest mjeseci zabilježeno više od 181.000 dolazaka i oko 700.000 noćenja, što je za oko 15 odsto dolazaka i oko 23 odsto noćenja više nego u istom periodu lani. 

"Značajno je što se znatno povećao broj dolazaka stranaca u odnosu na turiste iz regiona, što ukazuje da promotivne akcije koje sprovodimo putem interneta i gostujući na festivalima u inostranstvu imaju efekat, te možemo reći da nam dolaze turisti sa svih kontinenata", rekla je Jovanovićeva. 

Portparol Turističke organizacije Banjaluka Branka Branković rekla je da je u ovom gradu u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno šest odsto više noćenja i četiri odsto više dolazaka turista u odnosu na isti period prošle godine. 

"Radimo na promociji starih zanata kao što je zmijanjski vez, te pravljenju ručnog nakita i suvenira, kako bi turisti mogli da upoznaju naše glavne karakteristike", rekla je Brankovićeva. 

Brankovićeva je navela da turiste u Banjaluku privlače različiti vidovi turizma, a posebno adrenalinski i manifestacioni turizam.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.