Poslanici u Narodnoj skupštini Srpske

Gasifikacija korak ka privrednom razvoju Srpske

  • 09.06.2019. 14:23

Poslanici vladajućih i opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske i članovi Odbora za privredu saglasni su da bi najavljena realizacija projekta gasifikacije Srpske trebalo da Republici omogući privredni razvoj.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine za privredu Maksim Skoko, koji je poslanik SP, rekao je Srni da gasifikacija Srpske, osim privrednog razvoja, povećava i njenu energetsku stabilnost. 

"Prirodni gas kao energent do sada nije dovoljno bio zastupljen u Srpskoj. Kada se uvede, pored industrije imaće ga i domaćinstva, a to će kod nas omogućiti i ulaganja u energetske objekte čija bi proizvodnja bila bazirana na prirodnom gasu", objasnio je Skoko. 

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo je ocijenio da će gasifikacija nesumnjivo mnogo značiti za privredni razvoj Srpske, jer je gas jeftina, sigurna, stalna i ekonomski prihvatljiva sirovina. 

"Vjerujem da je riječ o ozbiljnoj priči i da će doći do realizacije projekta gasifikacije Srpske. Svaka pomoć privredi je dobro došla s obzirom u kakvoj situaciji se ona nalazi", naveo je Bundalo. 

On je konstatovao da jeftiniji energent omogućava i pomake na planu povećanja efekata proizvodnje, što doprinosi ukupnom ekonomskom razvoju i novom zapošljavanju. 

Član Odbora Narodne skupštine za privredu Nedeljko Ćorić, koji je poslanik SNSD-a, rekao je Srni da Srpska sprovođenjem projekta gasifikacije dobija novu dimenziju u smislu razvoja privrede, njene konkurentnosti i slično. 

"To podrazumijeva i dolazak nekih novih investitora i otvaranje novih radnih mjesta", ocijenio je Ćorić. 

On je rekao da je siguran da će projekat gasifikacije Srpske biti podržan od svih relevantnih subjekata na nivou BiH, jer on pozitivne efekte ne donosi samo Srpskoj. 

"Očekujemo da će svi nivoi BiH razumjeti vrijednost i važnost ovog projekta, te mu dati maksimalnu podršku, iako živimo u komplikovanoj zajednici, kakva je BiH", rekao je Ćorić. 

Član Odbora Narodne skupštine za privredu Milan Petković rekao je da se gas na planu privrede i u industriji pokazao kao jedan od najisplativijih i najjeftinijih energenata. 

"Uvođenje gasa će zasigurno donijeti sigurnost i konkurentnost privredi", rekao je Petković, koji je poslanik Ujedinjene Srpske i potpredsjednik Narodne skupštine. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović dogovorili su juče na sastanku sa predsjednikom Upravnog odbora "Gasproma" Aleksejom Milerom u Sankt Peterburgu gasifikaciju Republike Srpske. 

"Gasprom" bi trebalo da obezbijediti 300 miliona evra za izradu gasovoda sa stanicama koje treba da pojačaju pritisak i omoguće kvalitetnu isporuku gasa. 

Gasovod bi trebalo da ide od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora, a postoji mogućnost da se nastavi i ka Hrvatskoj ili Federaciji BiH, ukoliko za to bude postojao interes. 

Konkretni razgovori sa predstavnicima "Gasproma" o gasifikaciji Srpske trebalo bi da počnu već krajem godine. 

Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок