Rektor Univerziteta u Banjaluci

Gajanin: Studenti iz Srbije imaju ista prava kao i domaći studenti

  • 27.12.2020. 13:57

Studenti iz Srbije na svim fakultetima Univerziteta u Banjaluci imaju ista prava kao i studenti iz Republike Srpske, poručio je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Gajanin je naveo da su potpuno netačni navodi koje je objavio portal BN televizije, pozivajući se na tvrdnje pojedinih studenata da su, kako su naveli, prevareni i da ih na fakultetima u Banjaluci smatraju stranim studentima.

- Tako nešto je potpuna dezinformacija. Prema studentima iz Srbije postupa se na identičan način kao prema studentima državljanima Republike Srpske, odnosno BiH. Studenti iz Srbije imaju ista prava kao i studenti iz Republike Srpske, na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama - rekao je Gajanin Srni.

Gajanin je naveo da je u navedenom slučaju jedan od studenata na prvom upisnom roku pokušavao da upiše studijski program Psihologija zajedno sa studentima iz Republike Srpske i Srbije, ali se nije kvalifikovao za taj studijski program.

Gajanin je naveo da je u drugom upisnom roku na studijskom programu Psihologija ostalo nekoliko mjesta za strane državljane i da se isti student prijavio u kategoriji stranih državljana, te ostvario pravo za upis kao stranac.

- Naravno da ne može ostvariti pravo na uips kao strani državljanin, s obzirom na to da je prethodno bio na prijemnom ispitu kao državljanin Srbije, koji ima potpuno ista prava kao državljanin Republike Srpske - istakao je Gajanin.

Prema njegovim riječima, riječ je o pojedinačnom slučaju kada je jedan student želio da obiđe pravila koja vrijede za sve studente.

Gajanin je ponovio da se studenti iz Srbije tretiraju kao i domaći studenti na svim studijskim programima i svim članicama Univerziteta u Banjaluci.