Gacko dobilo negativno mišljenje: Mimo pravila isplatili 112.231 KM

  • 30.08.2020. 16:40

Kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave kao i Zakona o radu samo su neki od razloga zbog kojih je opština Gacko za usklađenost poslovanja dobila negativno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Kako su naveli revizori, opština Gacko produžavala je rješenja o radu na određeno vrijeme duže od šest mjeseci, što je suprotno zakonu, kod javnih nabavki je sprovodila postupke koji nisu bili planirani, dok zahtjeve u konkurentskom postupku nije upućivala najmanje trojici ponuđača.

Planom javnih nabavki, opština Gacko je planirala nabavke u vrijednosti od 2,6 miliona KM, dok je prema dostavljenom tabelarnom pregledu o realizaciji plana revizorima dostavljeno da je u toku 2019. godine sprovedeno 46 nabavki vrijednosti malo većoj od 1,5 miliona KM.

"U toku 2019. godine zaključeno je 19 ugovora u ukupnoj vrijednosti od 194.443 KM, a isto nije planirano planom javnih nabavki za 2019. godinu i nisu donesene posebne odluke o pokretanje javnih nabavki", istakli su revizori, dodajući da se ove nabavke odnose na usluge tekućeg održavanja lokalnih puteva, usluge održavanja zagrada i objekata, izgradnju i održavanje vodopojilišta.

Opštini Gacko revizori su zamjerili i što su putem blagajne, a suprotno Uredbi o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem, isplatili 112.231 KM na ime akontacija za službena putovanja, tekuće pomoći pojedincima i za manifestacije.

Revizorima je sporno i to što su za dio zaposlenih lica donesena rješenja o utvrđivanju plata kojima je osnovna plata uvećana po osnovu poslova radnog mjesta sa povećanim rizikom, a za navedena uvećanja nije donesen interni akt o procjeni rizika na radnom mjestu i u radnoj sredini za zaposlene u opštini.

(Nezavisne)

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.