FZO: Integrisani informacioni sistem odlično funkcioniše

  • 09.12.2020. 10:16

U Republici Srpskoj, uprkos složenoj situaciji zbog pandemije virusa korona, u praksi odlično funkcioniše Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/, koji podrazumijeva primjenu elektronskih uputnica, recepata, kartona i kartica, rečeno je Srni u republičkom Fondu zdravstvenog osiguranja /FZO/.

Iz Fonda napominju da je najbolji primjer za to bijeljinska regija, jer Dom zdravlja i Bolnica "Sveti vračevi" u tom gradu već u punom kapacitetu koriste nove aplikacije, pa im je rad znatno ubrzan.

"Od početka primjene IZIS-a, odnosno od oktobra, pa do danas, Dom zdravlja Bijeljina posredstvom aplikacije IZIS evidentirao je više od 76.000 posjeta, a propisali su i više od 76.260 elektronskih uputnica", navode iz FZO.

U FZO dodaju da je slična situacija i sa Bolnicom "Sveti vračevi" jer su od kraja oktobra do danas putem aplikacije IZIS evidentirali 2.646 pregleda iz konsultativno-specijalističke zdravstvene zaštite.

"To je posebno značajno u periodu pandemije virusa korona i kada je preporuka da pacijenti bez prijeke potrebe ne dolaze u zdravstvene ustanove", naglašavaju u FZO.

Iz FZO podsjećaju da se ovaj sistem, jedan od najsloženijih projekata u Srpskoj koji bi zdravstvu trebao da donese brojne prednosti, primjenjuje u Bijeljini, Gradišci, Zvorniku, Loparama, Ugljeviku, Nevesinju, a od naredne sedmice i u Foči.

"IZIS je pravi primjer lakše komunikacije zdravstvenih ustanova i osiguranika, a da se pri tome ne ostvaruje direktni kontakt između osiguranika i zdravstvene ustanove", naglašavaju u FZO.

Iz FZO kao primjer navode da ukoliko osiguranik radi neke nalaze u bolnici, ishod dostupan i porodičnom ljekaru, koji može telefonski da dalje uputi osiguranika na terapiju ukoliko mu je potrebna. Osim toga, što pacijent više ne mora da šeta od jedne do druge zdravstvene ustanove, ne mora ni da lično dolazi porodičnom ljekaru po dalje upute.

U FZO kažu da je upravo bijeljinska regija primjer da ukoliko postoji volja, bez obzira na trenutno složenu situaciju, IZIS može nesmetano da funkcioniše i dadodatno olakša posao zdravstvenim radnicima, što i jeste jedna od njegovih glavnih karakteristika.

Suština IZIS-a, kako navode, nisu samo elektronske kartice, kartoni, uputnice i recepti, već kompletno komunikaciono i informatičko uvezivanje svih aktera zdravstvenog sistema.

"Do sada je svaka zdravstvena ustanova bila jedinka za sebe i samo ona raspolagala podacima osiguranika sa područja određene opštine, a sada će svi podaci biti integrisani u jedan sistem, što bi trebalo da znatno ubrza procedure liječenja, posebno u hitnim slučajevima", pojašnjavaju u FZO.

U FZO navode da će dosadašnji kartoni pacijenata biti zamijenjeni elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni /ambulanti porodične medicine, službi hitne pomoći, bolnici ili specijalističkoj ambulanti/.

LJekari koji liječe pacijenta imaće na jednom mjestu detaljan uvid u pacijentovu istoriju liječenja, te važne podatke, poput podataka o alergijama, hroničnim oboljenjima, terapijama koje je primao.

"Zahvaljujući ovome, između ostalog, biće izbjegnuto dupliranje preglede, jer pregled urađen u jednoj ustanovi, biće automatski vidljiv svim ljekarima koji liječe pacijenta i u drugim ustanovama i drugim nivoima zdravstvene zaštite, te se ne može desiti da se iste usluge pacijentu pruže više puta. Time će se smanjiti i liste čekanja na pojedine preglede. To su samo neke od brojnih prednosti koje ovaj projekat donosi", ističu u FZO.

Kada je riječ o elektronskim karticama koje će zamijeniti dosadašnje zdravstvene knjižice, u pomenutim opštinama gdje je počela realizacija projekta, osiguranici su počeli da preuzimaju i svoje elektronske kartice.

"Osiguranici jednostavno u našim poslovnicama preuzimaju svoje kartice, a rok za preuzimanje nije određen, prvenstveno zbog epidemiološke situacije, da se ne bi stvarale gužve u poslovnicama", kažu u FZO.

Elektronske kartice osiguranici dobijaju besplatno, što nije slučaj u zemljama regiona. FZO je pripremio i info-letak kako bi osiguranike informisali o početku primjene IZIS-a i preuzimanju elektronskih kartica.

Letak je dostupan i na linku https://www.zdravstvo-srpske.org/files/dokumenti/Informacija_za_osiguranike_elektronske-kartice.pdf

Uporedo sa elektronskim karticama koristiće se i stare zdravstvene knjižice, sve dok IZIS u potpunosti ne zaživi u cijeloj Republici Srpskoj.

U FZO navode da će se zahvaljujući elektronskim karticama smanjiti gužve u administraciji, jer će prestati potreba za ovjeravanjem zdravstvenih knjižica, a uz pomoć kartice ostvarivaće se pristup zdravstvenom kartonu pacijenta i provjeravaće se status osiguranog lica.

"Pored e-kartona i e-kartica, IZIS podrazumijeva i elektronske uputnice i recepte. Elektronska uputnica omogućava brz i jednostavan način razmjene informacija između različitih nivoa zdravstvene zaštite i pruža neophodne podatke za adekvatno liječenje pacijenata", naglašavaju u FZO.

E-recept omogućava elektronsko propisivanje recepata, te pruža podatke o alergijama na lijekove, brzo obnavljanje terapije, odnosno izdavanje kontinuiranih terapija za hronične bolesnike i brojne druge prednosti.

Planirano je da do kraja godine IZIS bude sproveden u većini zdravstvenih ustanova, ali, kako naglašavaju u FZO, to u mnogome zavisi od epidemiološke situacije koja je usporila ovaj proces, prvenstveno zbog specifične organizacije rada ustanova u nastalim okolnostima.

"Fond sa implementatorima ovog projekta nastoji da zdravstvenim ustanovama maksimalno olakša i dodatno ih ne optereti u ovoj složenoj situaciji, ali IZIS će, upravo, i rad zdravstvenih radnika učiniti mnogo bržim i jednostavnijim", navode u FZO.

Sve zdravstvene ustanove koje su obuhvaćene projektom dobile su računarsku opremu i imaće besplatno servisiranje nekoliko godina, tako da će svoje dosadašnje troškove za tu stavku moći preusmjeriti u svoje druge potrebe.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske promovisao je 12. avgusta u Banjaluci Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/ i prvu elektronsku karticu za osiguranike čiji je cilj efikasnija usluga u zdravstvu. Vrijednost ovog projekta je oko 26 miliona KM.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao promociji, istakao je da je od izuzetnog značaja za zdravstveni sistem uspostavljanje IZIS-a i elektronske kartice za osiguranike jer će time doći do znatnih ušteda. 
 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)