Predsjednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva

Frojnd: Srpska najbolji prijatelj Izraela u Evropi

  • 30.09.2019. 09:59

Predsjednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva iz Jerusalima Majkl Frojnd izjavio je da i danas vjeruje da je Republika Srpska najbolji prijatelj Izraela u Evropi, te da Srbija "raste u očima Izraelaca u različitim oblastima".

"To je još jedan izraz bliskih odnosa između Jevreja i Srba", rekao je Frojnd za beogradsku "Politiku".

Frojnd, koji je i novinar "DŽeruzalem posta" i autor knjige o Srbiji i Srbima "Fundamentalno Frojnd", navodi da raste interesovanje Izraelaca za duboke istorijske veze dva naroda i podsjeća da je Srbija prva zemlja koja je 1917. godine priznala Balfurovu deklaraciju i buduću državu nazvala Izrael.

Istakavši da je pitanje Kosova i Metohije savršen primjer nečega što Srbija i Izrael imaju zajedničko, Frojnd je naglasio da Srbija ima svako pravo da postojano brani suverenitet i da ne treba da poklekne pod pritiscima.

"Za Srbe je Kosovo kolijevka vaše civilizacije i veliki dio međunarodne zajednice ignoriše istoriju, istinu i zove vas okupatorima. Slično tome, za Izrael i jevrejski narod, Jerusalim, Judeja i Samarija (koju svijet zove Zapadna obala) su kolijevka naše civilizacije", rekao je Frojnd.

Napominjući da je mnogo pritisaka iz međunarodne zajednice da Tel Aviv promijeni stav o nepriznavanju samoproglašenog Kosova, Frojnd je istakao da Izrael stoji uz Srbiju u ovom pitanju i vjeruje da će tako biti i dalje.

Frojnd, koji već nekoliko godina piše o Jasenovcu, istakao je da pokušaji da se izvrši revizija istorije ne smiju da uspiju i da nikada nije kasno boriti se za vidljivost događaja od prije osam decenija.

On je naveo da mnogi u Izraelu ne znaju za Jasenovac, Aušvic Balkana, te da je zato značajno da ono što se desilo u Jasenovcu ne bude zaboravljeno, izbrisano i minimalizovano.

"Ukoliko dignemo ruke od svega, onda će revizionisti uspjeti u onome što rade. Moramo da udvostručimo naše napore da obrazujemo javnost, nastavljajući da objavljujemo istinu, a tome će doprinijeti i međunarodna konferencija posvećena Jasenovcu koja će 19. novembra biti održana u Jerusalimu", rekao je Frojnd. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.