Obilježavanje krsne slave VRS

Fotije: Praznujemo opredjeljenje za carstvo nebesko

  • 27.06.2018. 17:47

U Bijeljini je danas lomljenjem slavskog kolača povodom slave Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, počelo obilježavanje krsne slave Vojske Republike Srpske - Vidovdana.

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da se, slaveći Vidovdan, Svetog cara Lazara i kosovske mučenike, praznuje opredjeljenje za carstvo nebesko. 

"Sveti car Lazar je na Kosovskoj bici 1389. godine izabrao Carstvo nebesko za nas Srbe i mi od tada jesmo nebeski narod koji teži nebeskim vrlinama, svetosti i vječnosti", rekao je vladika Fotije, obraćajući se okupljenim predstavnicima vojske, policije, ministrima, političarima, vjernicima. 

Vladike Fotije je naglasio da Srbi čuvajući i ono što je zemaljsko, čuvaju svoje Kosovo, duhovu kolijevku, ali težeći i višim idealima. 

"Težimo i višim idealima, baš onako kao što je car Lazar pričestio svoju vojsku na Kosovu pred bitku, iako su Turci tri puta bili moćniji i jači, te se znalo da onaj ko ide u bitku ide u sigurnu smrt. Ipak, oni su se pričestili i time su ispovijedili vjeru u raspetog i vaskrslog Hrista", rekao je vladika Fotije. 

Prema njegovim riječima, svete kosovske mučenike Srbi slave kao pobjednike. 

"Nama je ostala tradicija i predanje da slijedimo put cara Lazara, da budemo dostojni praznika Vidovdana, koji je praznik koji otvara vid i upućuje kojim putem treba da idemo", rekao je vladika Fotije, naglasivši da je neophodno ići putem nebeskog života i prema vječnom životu. 

On je istakao da poruka današnjeg praznika da treba da bude stalna vodilja Republike Srpske i njene vojske, policije i svih njenih institucija. 

"Jedino tako se može opstati na putu cara Lazara i ostalih kosovskih mučenika", poručio je vladika Fotije. 

Protonamjesnik, vojni sveštenik Vaso Popović istakao je da ovaj spomen-hram čuva uspomenu i sjećanje na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, na borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i na sve poginule vojnike, policajce, vatrogasce i vojne ljekare koji su postradali na dužnosti. 

Nakon obilježavanja krsne slave u ovoj vojnoj crkvi u kasarni "Vojvoda Stepe Stepanović", vidovdanske svečanosti nastavljene su akademijom posvećenoj ovom velikom prazniku, u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog. 

Na Vidovdanskoj akademiji, koju je organizovao Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", o značaju Vidovdana besjedio profesor Miloš Ković.  

Na Akademiji su danas dodijeljene i nagrade učenicima generacije osnovnih i srednjih škola sa područja grada Bijeljina. 

Vidovdanske svečanosti u Bijeljini će, nakon akademije, biti nastavljene i otvaranjem spomen-sobe poginulim borcima u zgradi Muzeja Semberije, a potom u Centru za kulturu i vidovdanskim koncertom pod nazivom "U čast i spomen besmrtnih heroja".