Forum dijaspore

Rajčević: Važno digitalno povezivanje matice i dijaspore " FOTO

  • 31.05.2019. 11:43

U Banjaluci se održava Forum dijaspore na kojem 200 učesnika iz više od 30 zemalja diskutuje o temama od interesa za Srpsku i njenu dijasporu.

Drugom Forumu, koji se održava u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, prisustvuju premijer Srpske Radovan Višković, ministri i druge zvanice. 

U toku je panel "Dijaspora za 21. vijek", o novim konceptima umrežavanja, digitalnom povezivanju matice i dijaspore i ulozi mladih kao nosilaca razvoja i promocije Srpske i Srba u svijetu. 

Na tom panelu učestvuju ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, šef Predstavništva Srpske u Belgiji Mario Đuragić, zamjenik direktora "M:tel" Austrija Milenko Cvijanović i predstavnik Organizacije srpskih studenata u inistranstvu Katarina Grek. 

Nakon toga planirano je da ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić predstavi Strategiju za saradnju sa dijasporom Srpske. 

Forum dijaspore, čiji su organizator predsjednik Republike Srpske i Vlada Srpske, okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske. 

Forum je pokrenut lani na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, s ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredne, kulturno-naučne i svih drugih vidova saradnje između Srpske i Srba u inostranstvu. 

Vlada Republike Srpske je početkom ove godine uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju kao institucionalnu tačku za saradnju sa dijasporom.

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм