Vlada Republike Srpske 

Formirano koordinaciono tijelo za praćenje migranata

  • 03.08.2018. 19:25

Koordinacionim tijelom za praćenje kretanja ilegalnih migranata predsjedavaće direktor Policije Republike Srpske.

Vlada je na sjednici imenovala tim koji će se baviti migrantskom krizom, a pored članova iz Ministarstva unutrašnjih poslova, činiće ga i predstavnici još četiri ministarstva, po jedan član iz Republičke uprave civilne zaštite, Crvenog krsta, Saveza opština i gradova, i članovi iz lokanih zajednica. Prvi sastanak Koordinacionog tijela biće uskoro sazvan, a sve aktivnosti biće usmjerene na praćenje ulazaka, zadržavanja i kretanja migranata.  

"Malo njih prelazi preko graničnih prelaza. Oni nemaju ni dokumenta, svi idu ilegalno, i zato se moramo braniti. Moramo braniti naš način života. I ja bih volio da se oni što prije pokupe i da odu odavde. Ili u EU ili da se vrate kući. Ovo nije njihova kuća," rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Iz Saveza opština i gradova poručuju da će imati svoju ulogu u praćenju migranata, posebno u rubnim opštinama u Srpskoj, gdje je zabilježeno najviše ulazaka iz susjednih zemalja. Te lokalne zajednice, poručuje Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza, su prilično siromašne, i nemaju novca ni za kakvo zbrinjavanje migranata. Zato će, kako kaže, jedan od njihovih zadataka biti planiranje dodatnih sredstava. 

"Migrantske rute upravo prolaze kroz izrazito nerazvijene opštine u Republike Srpske. I mislim da ćemo, uključivanjem u ovo koordinaciono tijelo, pitati se i voditi računa i o samom prolazu i o smještaju migranata, eventualnom, kako sa bezbjednosnog aspekta tako i sa aspekta finansiranja određenih potreba," kaže Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Srpske.

Vlasti iz Srpske upozoravale su na veliku propusnost granice, i pozivale nadležne sa bh. nivoa da je bolje osiguraju. Pošto se to, kako tvrde, nije desilo, Koordinaciono tijelo nadgledaće teritoriju Srpske. Srpski član Predsjedništva BiH poručuje da institucije Bosne i Hercegovine rade svoj posao, ali, priznaje, granicu treba pojačati. 

"Ako mi želimo da migranata ne bude, a imam osjećaj da to u suštini građani BiH i hoće, iz sve tri etničke zajednice, onda moramo pojačati kontrolu granice. Učinimo veći napor u kontroli granice i biće manje migranata," rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Iz dana u dan, u BiH, pa i u Srpsku, dolazi sve više migranata. I danas stižu informacije sa terena. Granična policija je u Gradišci uhapsila dvojicu migranata koji su granicu pokušali da pređu sa falsifikovanim francuskim dokumentima. Uhapšeni stranci predstavili su se kao državljani Sirije, a putovali su autobusom koji saobraća na relaciji Sarajevo-Zagreb. Pošto pri sebi nisu imali nikakvih drugih dokumenata, predati su Službi za poslove sa strancima na dalje postupanje.  
 

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина