Formirana Skupština Srebrenice, Bošnjaci nezadovoljni napustili sjednicu

  • 29.03.2021. 15:37

Izborom skupštinskih radnih tijela i Radomira Pavlovića iz SNSD-a za potpredsjednika Skupštine opštine danas je konstituisan novi saziv srebreničkog parlamenta.

Sjednica je počela svečanim polaganjem zakletve izabranih odbornika, nakon čega su bošnjački odbornici napustili sjednicu nezadovoljni nepostizanjem sporazuma sa predstavnicima srpskih stranaka.

Rad je nastavilo 14 odbornika iz srpskih stranaka koji su izabrali radna tijela i potpredsjednika Skupštine, a predsjednik nije izabran jer političke partije nisu dostavile nijedan prijedlog. Zaključeno je da će taj izbor biti izvršen kada se steknu uslovi.

Za vršioca dužnosti sekretara Skupštine opštine izabrana je Ljiljana Stevanović.

Pavlović je izjavio da je konstituisan novi skupštinski saziv nakon neuspjelih pregovora sa bošnjačkim predstavnicima.

"Zbog poštovanja rokova za usvajanje budžeta i drugih obaveza nismo više mogli čekati i tolerisati bošnjačku opstrukciju koja je počela još od predizborne kampanje. Nudili smo im raspodjelu rukovodećih pozicija u omjeru kakav je bio kada su Srbi bili u manjini, ali oni sa šest odbornika traže više rukovodnih pozicija od Srba koji imaju 15 odbornika, što je neprihvatljivo. Oni na taj način žele da saniraju štetu koju su pretrpjeli zbog bojkotovanja izbora", ocijenio je Pavlović.

On je najavio da će za dva dana zakazati tematsku sjednicu Skupštine opštine na čijem dnevnom redu će biti razmatranje opštinskog budžeta za ovu godinu.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da nije došlo do potpisivanja koalicionog sporazuma srpskog bloka sa bošnjačkim zbog nerealnih zahtjeva Bošnjaka za rukovodnim mjestima u opštini, te lokalnim firmama i ustanovama.

"Srpske stranke imaju 15 odbornika, bošnjačke šest, a Bošnjaci su tražili da dobiju devet rukovodećih mjesta, kao i Srbi, iako im po izbornom rezultatu to ne pripada. Oni se ultimativno odnose i traže da eventualni sporazum potpišu predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDA Bakir Izetbegović i DF-a Željko Komšić, te da se to obavi u prisustvu ambasadora zapadnih zemalja, što je nepotrebno i neprihvatljivo", pojasnio je Grujičić.

On je istakao da postoji spremnost srpske delegacije da razgovara sa bošnjačkim odbornicima o njihovom učešću u vlasti ukoliko pokažu interesovanje i ne budu ucjenjivali i opstruisali.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић