Mladen Milić

Fond PIO u prošloj godini ostvario poboljšanja po svim parametrima

  • 10.04.2019. 13:57

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić rekao je danas u Banjaluci da je Fond u prošloj godini ostvario poboljšanje po svim parametrima i da je na planu naplate doprinosa zabilježen rast od osam odsto u odnosu na 2017. godinu.

Milić je rekao da se direktno iz doprinosa lani punilo oko 82 odsto budžeta Fonda PIO, dok je država po tom osnovu obezbijedila nedostajuća sredstva od oko 190 miliona KM. 

"Ukupni prihodi Fonda po osnovu doprinosa bili su 861 milion KM, a rashodi milijardu i 69 miliona KM", rekao je Milić novinarima nakon sjednice Upravnog odbora Fonda PIO na kojoj je u formi nacrta usvojen izvještaj o radu Fonda u 2018. godini i koji će biti predložen Vladi Srpske na usvajanje. 

On je naveo da je u Srpskoj oko 264.000 penzionera, te da su lani ostvarena dva vanredna povećanja penzija koja efektivno iznose 4,61 odsto. 

"Prosječna penzija na kraju prošle godine iznosila je oko 370 KM i predstavlja oko 42 odsto prosječne plate. Imamo pozitivne trendove i u strukturi korisnika prava, odnosno stalni porast korisnika prava na starosnu penziju. S druge strane, stalno se smanjuje broj korisnika prava na porodičnu i invalidsku penziju", rekao je Milić. 

On je rekao da je od 2011. godine u akciji "Stop prevarama, do penzije pošteno" u budžetu ušteđeno oko 35 miliona KM. 

"Završili smo 2018. godinu sa ukupnim potraživanjima od 462 miliona KM, što je za 15 miliona manje u odnosu na kraj 2017. godine", rekao je Milić. 

On je najavio da korisnici Fonda koji žive u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Federaciji BiH uskoro neće biti obavezni da dostavljaju potvrdu o životu svakog decembra tekuće godine. 

"Tehnički smo uspostavili odnose i imamo razmjenu podataka. Ostaje nam da to verifikujemo sa Srbijom, najvjerovatnije do kraja godine", rekao je Milić. 

Direktor Penzijskog rezervnog fonda Srpske Miloš Grujić naveo je da su lani ostvarili neto dobit veću od 6,1 miliona KM, te da je donesena odluka o isplati dividende Fondu PIO od oko pet miliona KM. 

"Nastavljen je trend ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i po osnovu prihoda od kamata na obveznice ostvarili smo prihod od oko 4,8 miliona KM. U odnosu na 2017. godinu neto dobit je za dva odsto veća, a veća je i isplaćena dividenda za 10 odsto", rekao je Grujić. 

On je istakao da će biti nastavljena ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti s ciljem restrukturisanja portfelja. 

Na sjednici Upravnog odbora Fonda PIO razmatrani su i realizacija plana i programa rada Fonda PIO u ovoj godini i ostala aktuelna pitanja iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.