Fond PIO: Rad sa strankama svodi se na minimum

  • 16.03.2020. 12:45

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske uveo je danas vanredne mjere u radu zbog prevencije širenja virusa korona i rad sa strankama sveo na minimum u centralnoj službi, šest filijala i 54 poslovnice.

Direktor Fonda Mladen Milić pozvao je korisnike prava i osiguranike da ih kontaktiraju telefonom ili putem elektronske pošte, a zahtjeve za ostvarivanje prava na penziju da podnose isključivo putem pošte.

- Molimo najstariju populaciju, naše korisnike, da svedu na minimum kretanje i bliske kontakte sa drugim osobama jer su oni najizloženiji i najranjiviji u ovoj situaciji sa virusom korona- rekao je Milić na konferenciji za medije u sjedištu Fonda PIO u Bijeljini.

On je naglasio da do daljeg neće raditi poslovnice Fonda PIO sa jednim zaposlenim, tamo gdje je to moguće primijeniće se rad od kuće, obustavljena su sva službena putovanja, a u dogovoru sa Udruženjem penzionera Republike Srpske do daljeg je zabranjen i rad svih klubova penzionera.

Dolazak stranaka u šalter sale sveden je na maksimalno tri, uz preporučene mjere držanja rastojanja i druge preventivne mjere.

- Uvodi se preraspodjela rada zaposlenih u Fondu i od sutra će na posao dolaziti 50 odsto zaposlenih koji su najneophodniji za održavanje minimalnog funkcionisanja radnih procesa - naveo je Milić.

Prvi su na ovaj prinudni odmor poslati svi zaposleni u Fondu koji su stariji od 60 godina, hronični bolesnici, trudnice i majke sa malom djecom.

Prema riječima Milića, u zavisnosti od razvoja situacije u narednom periodu moguće je i dodatno smanjenje broja angažovanih na radnim poslovima i zadacima.

U Fondu PIO do daljeg se obustavlja rad organa vještačenja.

Milić je zadužio rukovodioce filijala i šefove poslovnica da u dogovoru sa lokalnim zajednicama organizuju dezinfekciju radnih prostorija, u skladu sa mjerama Vlade Republike Srpske.

Direktor Fonda PIO pozvao je sve zaposlene da, ukoliko imaju saznanja da je neko od njihovih poznanika, komšija, prijatelja ili rodbine boravio u zemljama žarišta virusa korona, a nije prijavio svoj boravak u dom zdravlja, da ih zamole da to učine ili da sami prijave nadležnim organima.

Iz Fonda je najavljeno da će informacije strankama, u zavisnosti od njihovog karaktera, pružati telefonom odmah ili naknadno, pozivom strankama na njihov broj, nakon uvida u predmet i postupak koji se vodi pred ovim organom.

Najavljeno je da se svi ostali poslovi i aktivnosti Fonda, kao što su isplata penzija, rješavanje zahtjeva za ostvarivanje prava i komunikacija sa drugim nosiocima osiguranja, odvijaju normalno.

Prema riječima direktora Fonda PIO, obrada martovskih penzija počeće čak ranije nego što je uobičajeno.

Milić je rekao da među zaposlenima u Fondu PIO nema zaraženih virusom korona, ali se dvoje zaposlenih na području Banjaluke nije pojavilo na poslu jer je jednoj došla kćerka iz Njemačke zbog čega je u samoizolaciji, a jedan vozač je osjetio tegobe zbog kojih se obratio nadležnima.

Kontakti Fonda PIO su:

-Filijala Banjaluka, 051 247 803, e-mail: fil.bl@fondpiors.org
-Filijala Bijeljina, 055 490 952,e-mail: fil.bn@fondpiors.org
- Filijala Prijedor, 052 490 892,e-mail: fil.pd@fondpiors.org
- Filijala Doboj, 053 490 812, e-mail: fil.do@fondpiors.org
- Filijala Istočno Sarajevo, 057 491 552, e-mail: fil.is@fondpiors.org
- Filijala Trebinje, 059 490 812, e-mail: fil.tb@fondpiors.org
- Centralna služba 055 490 950, opcija 5, e-mail: info@fondpiors.orga i
csluzba@fondpiors.org

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок