Foča dobila polikliniku i laboratoriju za dijagnostiku virusa korona

  • 27.05.2020. 19:20

U novoopremljenoj laboratoriji Univerzitetskе bolnicе Foča radiće se testiranja na virus korona za područje jugoistoka SRpske. Uz laboratoriju, ova ustanova dobila je i novu polikliniku sa više od 20 moderno opremljenih specijalističkih ambulanti, koja je koštala dva miliona maraka.  Zahvaljujući izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih bolnica, Republika SRpska može da odgovori svim zahtjevima moderne medicine, što se pokazalo i za vrijeme epidemije virusa korona, poručio je iz Foče Milorad Dodik.

"Ostaje nam da poboljšamo standard što se tiče opreme i što se tiče vas zasposlenih. Sada se vidjelo koliko znači imati stabilan medicinski sektor", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ukoliko do toga dođe, Srpska će spremno dočekati i drugi talas korone, uvjeren je premijer Radovan Višković. 

"Struka jošnije rekla definitivno svoj stav da li nas očekuje drugi talas, ovaj virus skupa sa sezonskom gripom na jesen, ali mi već danas se pripremamo kao da će to biti", kaže Radovan Višković, premijer Republike SRpske.

Velikim projektom Vlade SRpske, osim poliklinike, ove godine u Univerzitetskoj bolnici Foča biće izgrađene i nove operacione sale i angio blok i opremljena bolnička odjeljenja.

"Tako da u narednom periodu ćemo imati mogućnost da sprovodimo ono što jeste cilj i strategija ministarstva, a to je da regionalne bolnice imaju jak poliklinički dio, jaku urgentnu medicinu i jaku endoskopsku hirurgiju", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja.

"Ovdje se liječi oko 50 odsto pacijenata koji nisu iz naše regije i to je ono što nas svrstava u red ustanova koje se bave složenim medicinskim poslovima", kaže Radmil Marić, direktor.

Doprinos većem kvalitetu zdravstvene usluge daje i opština Foča izgradnjom obilaznice sa 50 parking mjesta, što će olakšati pristup poliklinici.

"Naravno ova veza povezuje i Medicinski fakultet, tako da smo mi ovom velikom investicijom koja će premašiti oko 460 hiljada maraka završili jedan značajan posao, ne samo za naše građane, već za zdravstveni sistem u cjelini", kaže Radisav Mašić, načelnik opštine.

Ministar zdravlja Šeranić pohvalio je opštinsko ruskovodstvo i zdravstvene ustanove u Foči za pravovremeno reagovanje i striktno sprovođenje svih neophodnih mjera zaštite, što je doprinijelo činjenici da u ovoj opštini nije bilo oboljelih od kovida 19.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)