Foča bez zaraženih: Bolnica spremna za pacijente

  • 29.03.2020. 09:30

U Univerzitetsku bolnicu Foča nikom nema ulaska bez prethodne trijaže na samoj kapiji bolničkog kompleksa, koja podrazumijeva ljekarski pregled uz mjerenje tjelesne temperature na daljinu.

Time se rizik unoska zaraze smanjuje na minimum. Ako nema simptoma virusa korona tek tada se može proći na prijemno odjeljenje, a ukoliko postoji sumnja na zarazu pacijenti se prosljeđuju na infektivno odjeljenje.

Nalazi svih pacijenata koji su testirani bili su negativni, tako da u ovoj ustanovi nema oboljelih od virusa korona. Ukoliko ih bude, za njih je rezervisan čitav jedan paviljon, koji je prethodno ispražnjen i prilagođen za karantinsko liječenje. U prizmelju karantina nalazi se prostor za intenzivno liječenje teže oboljelih opremljen respiratorom, a na ulazu i odvojene prostorije za oblačenje i  skidanje zaštitne opreme. Na prvom spratu su sobe za pacijente, a na drugom operaciona i sala za porođaje pacijentkinja zaraženih virusom korona, te soba za ginekologiju.

Univerzitetska bolnica trenutno raspolaže sa tri respiratora, od kojih je jedan u karantinu, a ostala dva u jedinici intenzivne njege za potrebe redovnih pacijenata.

"Broj respiratora nije dovoljan i mislim da u doglednom vremenu to se mora obezbijediti", kaže Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Lijepa vijest je da su opštine Gornjeg Podrinja , na poziv opštine Foča, podržale akciju solidarne nabavke više respiratora za fočansku bolnicu. U ovu akciju uključuje se i sve više privrednika iz ove regije, tako da se na respiratore ne bi trebalo dugo čekati. Osim bolničkog, karantin je ofromio i fočanski krizni štab i to na dvije lokacije- u Sportskom centru Partizan i u Klubani Gradskog stadiona, sa ukupno 69 ležajeva.

"Mi se nadamo da nećemo imati tamo ljudi koji će boraviti. Pozivamo naše sugrađane koji su u kućnoj izolaciji da se te izolacije pridržavaju, jer svi koji se ne budu pridržavali završiće u karantinu i biće tamo pod strožom kontrolom", kaže Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Karantin će biti pod nadzorom ljekara Doma zdravlja i policije, a pripremu i dostavu hrane besplatno će vršiti Studentski dom.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.