Fizička distanca je osnovna preventivna mjera na kupalištima

  • 29.06.2020. 19:15

Bili u kafiću, autobusu, šetalištu, pa tako i na kupalištima, bazenima, rijekama ili jezerima, fizička distanca je broj jedan kao preventiva od virusa.

U vodu možete bez straha jer, kako navode stručnjaci, nema dokaza da prenosi zarazu, posebno ne u bazenima u kojima je voda hlorisana. Dok u vodi ne prijeti opasnost, ona postoji kad se iz vode izađe i zato je fizička distanca najvažnija. Sve je, trenutno, na preporukama i ličnoj odgovornosti što ne znači da neće biti kontrola. 

"Što se tiče poštovanja preporuka tu ključnu ulogu zaista ima inspekcija. Mi smo svjesni toga da se u mnogo situacija naše preporuke nisu ispoštovale i to je ono na čemu i trebamo raditi intenzivnije, odnosno kontroli poštovanja preporuka", rekla je Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Preporuka bi se trebalo pridržavati, ali sa ukidanjem određenih mjera izgleda da su građani zaboravili na onu najvažniju a to je upravo distanca. Danas smo provjerili da li je ima među kupačima na Vrbasu. Nije ih bilo mnogo, a pričaju da su veće gužve vikendom i da je, u ta dva dana, distanca na obali - samo slovo na papiru. 

"Juče je bilo strašno zaista, stvarno. Mi se pazimo. Čim smo primijetili da je nastala gužva otišlo smo kući bez obzira na vrućinu". 

"Ja ne vidim da se iko pridržava, na plaži ne. Ja sam tu treći-četvrti dan. Razdaljina jeste, vidite i sami da nismo mi tako blizu, ali da je to nešto strogo ja baš ne primjećujem". 

"Normalno se pridržavam. Ne družim se u velikom društvu, normalna je razdaljina, nema šanse da nekog zarazim", rekli su građani. 

Uvedene su mjere kako se niko ne bi zarazio na bazenima. Razmak između stolova u kafiću i roštiljnici, sredstva za dezinfekciju, zabranjeno korišćenje tobogana jer se, dok čekaju da se spuste, na njima okuplja veliki broj djece koja su, jedni drugima, preblizu...

"Vodeni park je ogromna površina koja ima 35 hiljada kvadrata, tako da zadovoljavamo sve kriterijume i načela po kojima je na 100 kvadratnih metara dozvoljen boravak 10 posjetilaca, tako da u jednom trenutku ovdje može da bude 3 ipo hiljade posjetilaca, što kod nas nikada nije ni bilo, mi smo imali najveće posjete od 2 ipo hiljade. Tako da nije problem što se tiče pozicioniranja peškira i prateće opreme, a ni što se tiče samog kupanja u vodi", naglasio je Svetislav Lazić, šef marketinga i prodaje JP "Akvana". 

S ciljem sprečavanja ili smanjena prenosa virusa korona na kupalištima, iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske izdali su preporuke za ponašanje kupača. Detaljne mjere nalaze na njihovoj internet stranici.