Film "Aprilski let" dokaz da je srpska istorija herojska

  • 08.04.2021. 19:27

“Bolje biti jedan dan vuk, nego stotinu godina ovca”, bile su ovo riječi vodilje pilota Jugoslovenskog Kraljevskog vazduhoplovstva, koji su 7. aprila 1941. godine napali položaje Trećeg rajha. Dok je nacistička Njemačka bombardovala Beograd, sa aerodroma iz lijevčanskih sela avioni su odletjeli prema Gracu i uzvratili koliko su mogli za taj zločinački napad na srpski narod. Ovaj događaj koji pokazuje junačko samožrtvovanje i herojsku srpsku istoriju sada je kroz dokumentarno – igrani film prenesen na velika platna.

"Iako su bili izrazito nemoćni u odnosu na superiornu Njemačku, oni su dali otpor. Otpor koji je značio odmazdu Beogradu za sve što se desilo 6. aprila i niz dana kasnije kada je Beograd bio potpuno iskasapljen", kaže Bojan Vujinović, producent filma "Aprilski let".

"Moramo mladim ljudima da objasnimo ko su bili njihovi preci, ko su bili ljudi koji su se borili i davali živote za svoju otadžbinu", rekao je Aleksandar Ognjević, istraživač i publicista.

Ovo je priča o 40 pilota, od kojih je 21 tada izgubio život. Bili su mnogo slabiji i malobrojniji u odnosu na neprijatelja, ali neuporedivo hrabriji.

"Taj patriotizam kroz samožrtvovanje nije samo ovdje slučaj, ali ovdje je poseban slučaj ta činjenica da se o tom događaju malo pričalo i da se malo o njemu uopšte znalo i zato je veoma važno ovo što su autor i grad Gradiška učinili da se zabilježi i dokumentuje i da neka buduća pokoljenja saznaju činjenice o tome. Evo mi koji smo rasli ovdje na ovom prostoru malo smo o tome znali", izjavio je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Od aprilskog rata prošlo je 80 godina. Film, autora Milana Pilipovića, korak je ka brisanju nepravednog zaborava na herojski čin Kraljevske avijacije otpora okupatoru.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина