FBiH počinje sa isplatom duga Republici Srpskoj

  • 30.06.2020. 19:18

Republika Srpska bi konačno mogla da dobije novac koji joj FBiH duguje od indirektnih poreza. Dogovoreno je to između Ministarstva finansija Srpske i Ministarstva finansija i trezora BiH. Ne želimo da vršimo udar na budžet FBiH, zato smo, poručuje Zora Vidović za ATV, dogovorili isplatu duga u ratama.

"Konačno smo uspjeli da dogovorimo poravnanje koje je dugo trajalo. Na posljednjem Upravnom odboru, ustvari pretposljednjem dogovorili smo poravnanje glavnice. Federacija je Srpskoj dužna 22,6 miliona maraka. Vi znate da ima i tužba Republike Srpske za kamate, taj dug koji je dugo bio prisutan i nije plaćen, ta tužba nije realizovana, ali evo mi smo se sada dogovorili, odnosno poravnali smo glavnicu", rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Prva rata bi trebalo da bude uplaćena već u julu mjesecu u iznosu od višem od 3 miliona maraka, a dug će se vraćati u šest jednakih rata. Srpska će tako do decembra na računu imati cjelokupan iznos duga. 

"Mi u Upravi za indirektno oporezivanje dobili smo usuglašen prijedlog Ministarstva Republike Srpske i Federacije tako da praktično prva rata povrata duga po poravnanju raspodjele prihoda između entiteta biće izvršena 13.jula ove godine i praktično u 6 istih rata do kraja ove godine biće završena ukupna poravnanja  u raspodjeli prihoda za sve ove prethodne godine za koje odluke prije nekad nisu donesene već su donesene nedavno", istakao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

Na posljednjem sastanku Upravnog odbora UIO dogovoreno je da se u narednom periodu svaki put glasa za koeficijent za raspodjelu novca od indirektnih poreza, koji bude izračunala Uprava za indirektno oporezivanje, a koji se obračunava svaka tri mjeseca.  

"Moram reći da je koeficijent za Republiku Srpsku jako visok 34,55 odsto. To je najveći koficijent Republike Srpske od kad je uveden PDV. Tako da zadovoljni smo koeficijentom, ali isto tako i da je bio manji koeficijent, mi bismo glasali jer smo se tako dogovorili i u tom slučaju nećemo imati ovakvih problema da jedni drugima dugujemo", naglasila je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Način raspodjele sredstava prikupljenih naplatom PDV-a predmet je dužeg spora. Krajem decembra prošle godine, entitetske vlade su najavile povlačenje međusobnih tužbi, a sve u svrhu postiza

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина