Evo ko je zaista pobjednik izbora u Republici Srpskoj

  • 23.11.2020. 09:53

Skoro sve stranke u Srpskoj nakon lokalnih izbora uvjeravaju javnost da su ostvarile dobar rezultat i da su zadovoljne podrškom birača, ali kada se saberu rezultati iz svih gradova i opština (ne računajući Brčko distrikt) vidljivo je da postoje značajnija odstupanja od rezultata koje su neke stranke ostvarile prije samo dvije godine na opštim izborima.

Na nivou Republike Srpske, bez Brčko distrikta, SNSD je osvojio više od 33% glasova. SDS je osvojio oko 13%, DNS skoro 9,5%, PDP 8%, DEMOS 6,7%, SP oko 6%, Ujedinjena Srpska 5,8% i SPS 4,3%.

Najbolji rezultat ima SNSD, ali i neke od tkv. malih stranaka vladajuće koalicije, dok su na listi poraženih SDS, PDP i NDP.

SDS i PDP su u minusu za oko 7% u odnosu na podršku iz 2018.godine. Tačnije, SDS je izgubio čak oko 5%, a PDP 2% glasova u Srpskoj. Zato je SNSD ostvario rast od oko 1,5%, a DNS i nakon raskola ostao treća stranka u Srpskoj.

Najveće iznenađenje, po mnogima, ipak predstavlja uspjeh DEMOS-a koji je postao peta stranka u Republici Srpskoj sa skoro 40 hiljada glasova. Prije dvije godine tada još jedinstvena SP je dobila 8%, a na ovogodišnjim lokalnim izborima dvije stranke (SP i SPS) dobile su skoro 10,5% podrške. Ujedinjena Srpska je uduplala rezultat u odnosu na 2018.godinu, a NDP doživio sunovrat pa je sa nekadašnjih 4% sada u četvorostrukom padu, piše bl-portal.com.

Rezultati potvrđuju da su raskoli u DNS-u i SP-u doveli do formiranja četiri stranke koje u ukupnom zbiru dobijaju više glasova nego što su dobijale dvije stranke prije stranačkih raskola. To što su oni u plusu nije uticalo na SNSD i Ujedinjenu Srpsku, koje kao dio vladajućeg bloka takođe bilježe još bolje rezultate.

Očigledno da su svi oni uzeli oko desetak odsto koje su izgubili SDS, NDP i PDP, a nakon ovih lokalnih izbora pitanje je može li se još govoriti da Srpska ima dvije velike stranke i nekoliko malih. SDS sa sadašnjom podrškom bliži je malom bloku stranka nego SNSD-u koji se osamio na prvoj poziciji.

Nekada vodeća stranka, a sada pod vođstvom Mirka Šarovića je tek u svakoj četvrtoj opštini osvojila više od 20% glasova. Jedini pravi rezultat SDS-a je skoro 76% (659 glasova) koliko je osvojeno u maloj opštini Istočni Stari Grad gdje neprikosnoveno nastavlja da vlada Bojo Gašanović. Uz ovu opštinu, SDS po dobrom još može istaći Ugljevik, Lopare, Teslić, Kotor Varoš, Modriču, Ljubinje i Istočnu Ilidžu. Najveći problem SDS-a su gradovi, a posebno Banjaluka gdje su osvojili samo 4,04% i Doboj gdje je nekad neprikosnoveni SDS završio na 1,15%.

SDS pokušava da sakrije poraz ističući u prvi plan pobjedu gradonačelničkih kandidata u Banjaluci i Bijeljini

SNSD je osvojio više od 50% u Doboju (59,52%), Kalinoviku (51,79%) i Ribniku (71,28%), odnosno više od 40% glasova u svakoj četvrtoj opštini u Srpskoj. Uglavnom imaju solidne rezultate u cijeloj Srpskoj, a od onih lošijih najviše u oči upada rezultat u Šamcu (19,06%) gdje je njihova lista tek treća, Modriči (21,95%, a 2016.godine 31,3%) kao i da nema pomaka u Loparama gdje su završili na 15,13% (17,92% na lokalnim izborima 2016.godine).

DNS i dalje najbolji rezultat ostvaruje u prijedorskoj regiji (Kozarska Dubica 28,93%), a najlošije su prošli u većim gradskim sredinama (ne računajući Prijedor) i u Hercegovini. Od rezultata iznad prosjeka izdvajaju se Srbac, Mrkonjić Grad, Šipovo, Modriča, Sokolac, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Pale, Berkovići.

U PDP-u izuzev rezultata u Banjaluci (19,98%) i Kotor Varošu (22,29%) nemaju čime da se pohvale. Rezultate bolje od ostvarenog prosjeka zabilježili su uglavnom u nekoliko opština na banjalučkom i prijedorskom području (Mrkonjić Grad, Šipovo, Kostajnica, Srbac, Novi Grad, Kozarska Dubica, Derventa), dok u istočnom dijelu Srpske više od 10% imaju samo u Šekovićima, Loparama i Rogatici. Solidno su prošli u Bijeljini, Istočnoj Ilidži i Palama, ali zato su u Osmacima dobili samo jedan glas, a u Zvorniku osvojili jedan odsto. Rezultat u Doboju, Tesliću, Stanarima i Petrovu je u prosjeku tek nešto veći od dva odsto.

Zato DEMOS ima posebno dobre rezultate u Zvorniku, Bijeljini, Palama, Doboju, Šekovićima gdje su završili na drugom mjestu, odnosno u Foči, Čelincu i Gradišci gdje su trećeplasirani. Lošije rezultate imaju u Posavini i istočnoj Hercegovini.

Demos iznenadio rezultatom – Postali peta stranka u Srpskoj

Đokićevi socijalisti imaju uglavnom ujednačene rezultate u cijeloj Srpskoj, a duplo više od ostvarenog prosjeka imaju u Pelagićevu (osvojili najviše glasova u toj opštini – 20,31%), Brodu, Mrkonjić Gradu, Stanarima, Derventi, Milićima, Kostajnici, Oštroj Luci, Trnovu i Nevesinju.

Slično je i sa Ujedinjenom Srpskom, a najviše su njihovom rezultatu doprinijeli solidni rezultati u gradovima gdje je veće biračko tijelo, a procentualno najbolje su prošli u opštinama Stanari, Bratunac, Gradiška, Srbac, Rudo, Osmaci i Pelagićevo.

Rezultat SPS-a treba gledati i kroz prizmu da u svakoj trećoj opštini nisu izašli na izbore (doduše uglavnom su to opštine sa malim biračkim tijelom). Najveće iznenađenje je treće mjesto u Banjaluci, gdje su osvojili skoro 9% glasova, a mogu se pohvaliti da su na istoj poziciji završili i u Laktašima (13,52%), Tesliću (12,65%) i Ljubinju (13,55%). U Kneževu SPS je čak drugi sa 11,85%. Loše su prošli u Semberiji, Doboju, Novom Gradu, Mrkonjić Gradu, Kotor Varošu, Stanarima i generalno sarajevsko-romanijskom području, osim u Palama (6,01%).
 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.