Dragan Lukač

EU treba da provjeri da li Hrvatska silom vraća migrante u BiH

  • 29.08.2019. 17:54

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da treba provjeriti podatke da Granična policija Hrvatske nelegalno i uz upotrebu sile vraća ilegalne migrante na područje BiH.

"Takve informacije u prvom redu treba da provjeri Evropska unija s obzirom da je Hrvatska njen član i imaju preporuke da vrše provjere i na koji način se to čini jer ti ljudi ulaze u EU, što je njihova nadležnost", rekao je Lukač novinarima, komentarišući informaciju da je policija Hrvatske ilegalno prebacila na područje BiH 35 migranata nakon readmisije iz Slovenije. 

Lukač je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ima saradnju sa Graničnom policijom BiH. 

"Na zahtjev Granične policije ćemo još 20 naših pripadnika uputiti na uglavnom istočnu granicu Republike Srpske prema Srbiji i Crnoj Gori. Na taj način imamo i potpisan Sporazum o saradnji sa Graničnom policijom BiH", rekao je Lukač. 

On je pojasnio da na granici prema Hrvatskoj nema pripadnika MUP-a Republike Srpske, te da to područje kontroliše Granična policija BiH. 

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske smatra da policija Unsko-sanskog kantona ima mnogo više informacija kada je riječ o vraćanju nelegalnih mitranata. 

Lukač je istakao da MUP Republike Srpske ima apsolutnu saradnju sa Interpolom i u potpunosti je koristi, napominjući da još nije završeno pitanje saradnje sa Europolom. 

"Imamo potpisan sporazum sa Europolom koji još nije u potpunosti implementiran. Ministarstvo bezbjednosti mora da završi proceduru u skladu sa potpisanim sporazumom koji je ratifikovan i već duže čekamo da se uspostavi saradnja sa Europolom. Sa Interpolom je saradnja redovna", dodao je Lukač. 

Kada je riječ eventualnom uspostavljanju jedinstvene radio-veze među policijskim agencijama na području BiH, Lukač je istakao da se protivi tome. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.