Gornji Mačkovac kod Lopara

Episkop Fotije pozvao na duhovno jedinstvo naroda i državnih vođa

  • 19.07.2018. 20:34

Na crkvenoj svečanosti povodom osveštanja obnovljenog hrama Prepodobnog Sisoja Velikog u Gornjem Mačkovcu kod Lopara Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je na duhovno jedinstvo srpskog naroda i odgovornih koji vode državu.

"Da ono što radimo, radimo zajedno i na dobro našeg naroda, da čuvamo duhovno jedinstvo - to nam je nikad potrebnije, na taj način ćemo sačuvati naš Kosmet i sve naše republike i pokrajine gdje živi pravoslavni srpski narod", rekao je vladika Fotije. 

On je pozvao sve one koji vode državu i imaju odgovorne funkcije da svoju službu vode nemanjićkim putem ljubavi prema Bogu i bližnjima i u međusobnoj ljubavi, poželivši da ne bude svađe među braćom. 

"Ljubav prema svetinjama i crkvama održaće narod, zato je dobro da su ovdje danas i predstavnici političke vlasti u Republici Srpskoj, na nivou BiH i lokalni načelnici opština, čime pokazujemo naše jedinstvo i hoćemo da gradimo nemanjićki zavet, a to je simfonija između crkve i države, odnosno državnih predstavnika", istakao je episkop Fotije. 

Vladika je rekao da okupljanje Srba oko svojih hramova pokazuje njihovu ljubav i nemanjićku predanost svojim svetinjama i poželio da hramovi budu mjesto okupljanja, duhovnog obnove i preporoda. 

Uz zahvalnost svima koji pomažu izgradnju i obnovu hramova episkop Fotije je citirao narodnu poslovicu da su velika djela za velike ljude. 

Crkvenom slavlju prisustvovao je i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić koji je rekao da je SPC institucija koja je očuvala srpski narod proteklih vijekova i da tako treba i da ostane. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Ivanić je ocijenio da je pozicija Srba u Federaciji BiH "više nego problematična" i da je njihov broj gotovo zanemarljiv. 

"Mi smo narod koji je najviše (etnički) očišćen, jer je učešće Srba u Federaciji BiH najmanje, gotovo zanemarljivo, a i ono malo što ih ima živi izloženo velikim problemima", rekao je Ivanić. 

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je na crkvenoj svečanosti da je najstariji hram na planini Majevici obnovljen u obliku u kojem je postojao vijekovima i da njegova obnova pokazuje koliko je srpski narod privržen svojoj crkvi i jedinstvu.