Trebinje

Epidemiološka situacija veoma ozbiljna

  • 27.11.2020. 18:12

Pandemija se u Hercegovini ne smiruje, sve više Hercegovaca treba hospitalizaciju a redovi ispred domova zdravlja su i dalje dugački. Stigli su predstavnici Ministarstva i Kliničkog centra iz Banjaluke. Trebinjskim medicinari danas su stigli savjeti a stiže i podrška.

"U narednom periodu mi želimo podržati svaku našu bolnicu u dodatnoj opremi kada je u pitanju kiseonička terapija a s druge strane  želimo podržati svaku našu bolnicu kada je u pitanju dodatna edukacija zdravstvenih radnika", kaže dr Milan Latinović, predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Šest specijalizanata iz Trebinja će na edukaciju za kiseoničke terapije, dogovoreno je danas u Trebinju. Kovid odjeljenja je obišao i specijalista pulmolog Peđa Kovačević. Kaže da su za funkcionisanje važne tri karike prostor, oprema i kadar. Stavlja se na raspolaganje.

"I dalje smo otvoreni za kolege iz Trebinja i daćemo vrlo jaku podršku u tom cilju, ojačaćemo njihov kadar, stojimo otvoreni da je moguće što više i jače mlade ljekare osposobimo  onih najtežih odnosno kritičnih pacijenata", kaže Peđa Kovačević, specijalista pulmolog i intezivista.

Hercegovački medicinari danas su rekli šta im sve fali i šta im stvara probleme. Osoblja je sve manje a kuburi se i sa zaštitnom opremom. Mjesta u trebinjskoj Bolnici sada ima.

"Danas je slična situacija kao zadnja dva tri dana što se tiče ležećih pacijenata bolesnih od korone. Danas 95 pacijenata", kaže Stanko Buha, zamjenik direktora za medicinska pitanja bolnice Trebinje. 

"U zadnja dva tri dana imam utisak da jenjava da je malo lakše ali sada u porodičnoj medicini od početka pandemije prvi put imamo dvoje pozitivnih", kaže Branka Drašković, direktor Doma zdravlja Trebinje.

Brojke u Hercegovini i dalje zabrinjavaju. Od 12 oktobra do 25 novembra u trebinjskoj bolnici su se liječila 122 pacijena a bitku sa koronom u tom periodu izgubilo je 19 Hercegovaca. Sve ovo  je odavno  upalilo alarm da se mjere moraju poštovati  i da odgovornost južnjaka mora biti veća.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина