Branislav Zeljković

Epidemiološka situacija trenutno pod kontrolom, ali građani moraju biti odgovorni

  • 21.06.2020. 13:32

Trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj je pod kontrolom, iako broj zaraženih virusom korona raste, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković je istakao da je bilo za očekivati da poraste broja pozitivnih osoba nakon što je došlo do ublažavanja mjera i otvaranja granica, ali da građani odgovornim ponašanjem mogu uticati da epidemiološka situacija ostane pod kontrolom.

Svjesni da sve ovo dugo traje, oko tri mjeseca, Zeljković je ukazao da pogoršanje epidemiološke situacije, u skladu sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije, može voditi ka uvođenju novih restriktivnih mjera, odnosno vraćanje na stare.

Odluku o tome, kaže, donijeće Republički štab u skladu sa preporukama Instituta, odnosno trenutnom epidemiološkom situacijom.

- U ovom trenutku epidemiološku situacija držimo pod kontrolom, ali je veoma bitno da svi građani moraju biti svjesni da i oni sami učestvuju u održavanju te situacije odgovornim ponašanjem - istakao je Zeljković.

On je istakao da rizik od obolijevanja od virusa korona i da on nije zanemariv, te da je neophodno primjenjivati mjere Instituta da bi mogli na što lakši i efikasniji način da držati opštu situaciju pod kontrolom.

Prema njegovim riječima, kada postoji slobodno kretanje dolazi do kontakta između osoba i povećan je rizik od obolijevanja.

- Vidjeli smo da su se osobe koje su bile u drugim zemljama vratile u Srpsku i nakon nekoliko dana su razvili simptome, pa samim tim možemo reći da je i u drugim zemljama slična situacija - rekao je Zeljković.

Građani moraju biti svjesni činjenice, dodao je, da svako nepoštovanje mjera vodi ka pogoršanju epidemiološke situacije i da je to veoma jednostavna jednačina.

On je naglasio i da građani moraju biti svjesni činjenice - da je zdravstveni sistem trenutno pod velikim pritiskom jer mora da zadrži nivo zdravstvene zaštite iz perioda prije korone u skladu sa ponašanjem i trenutnim mjerama u vezi sa pandemijom virusa korona.

- U ovom trenutku samo sinergističkim djelovanjem možemo cijelu situaciju držati pod kontrolom, da ne bi došlo do pogoršanja situacije - naglasio je Zeljković.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина