Ne mijenja stavove preko noći

Engelhardt: Milorad Dodik - principijelan političar sa čvrstim nacionalnim gardom

  • 05.12.2018. 13:37

Naučni saradnik na Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka Georgij Engelhardt ocijenio je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik principijelan političar koji ne mijenja stavove preko noći i da će mu biti teško realizovati određene ciljeve imajući u vidu antagonizam ostala dva člana Predsjedništva.

Engelhardt je rekao Srni da je dogovor domaćih političara nemoguć dok postoji strani faktor u BiH.

"Ne smatram da postoje velike šanse za uspjeh kada je riječ o ukidanju OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Zapad bi na povlačenje OHR-a gledao kao na uspjeh Dodika i to mu neće dozvoliti", naveo je Engelhardt. 

On je dodao da je ova višegodišnja Dodikova borba vrlo važna i značajna, jer se umanjuje uticaj OHR-a, odnosno mogućnost za intenzivnije miješanje u unutrašnja pitanja BiH. 

Engelhardt je konstatovao da će Dodiku saradnja sa ostala dva člana Predsjedništva biti veoma težak zadatak, s obzirom na dobro poznate stavove bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika DŽaferovića, ali i hrvatskog člana Željka Komšića koji djeluje kao pomoćni glas SDA i kojeg ne podržava većina hrvatskih političara. 

"Pretpostavljam da će ti odnosi biti dosta zategnuti. Dodik je započeo nastup u Predsjedništvu sa čvrstim nacionalnim gardom, ali i veoma pragmatično kada je riječ ekonomiji i finansijama. NJegov nastup se ne svodi samo na borbu za očuvanje statusa Republike Srpske, već daje jasan finansijski prijedlog mjera za oživljavanje privrede u oba entiteta", rekao je Engelhardt. 

Imajući u vidu da je Dodik bio pod mjerama bezbjednosnih službi u BiH, dodao je Engelhardt, logično je što nema povjerenje u lojalnost i profesionalnost tih struktura kada je riječ o čuvanju njegove lične bezbjednosti. 

"Sa druge starne, postoji animozitet prema Dodiku u federalnom dijelu BiH i značajnom dijelu establišmenta u Sarajevu, te je sasvim logičan njegov zahtjev da ga čuvaju strukture Republike Srpske u koje ima povjerenje", ističe Engelhardt. 

Govoreći o dobrim odnosima Dodika sa predstavnicima Ruske Federacije, on je konstatovao da se Dodik pokazao kao pouzdan partner i principijelan političar, što Moskva veoma cijeni. 

"NJegov prelazak u institucije BiH neće u tom smislu ništa promijeniti, jer postoji već dobro izgrađena saradnja. Obnavlja se izgradnja gasne infrastrukture, te se ono što je bilo srušeno blokadom 'Južnog toka' sada ponovilo u obliku 'Turskog toka' i planirani su gasovodi kroz Srbiju, a nadam se da će to uticati i na projekte u Srpskoj", rekao je Engelhardt. 

On ne očekuje da bi u naredne četiri godine predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao posjetiti BiH, prije svega jer to ne bi odgovaralo zapadu, koji bi uložio velike napore da to spriječi.

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)