Potrošili 15 miliona maraka

"Elektrokrajina" priznala da troši novac bez tendera

  • 28.11.2018. 19:22

"Elektrokrajina" Banjaluka priznaje da troši novac bez tendera. Za skoro sve nabavke opreme i radove, planirane za 2018. godinu, u kojima se "Elektrokrajina", umjesto za javnu tendersku proceduru, odlučila za pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja, u tom preduzeću su našli opravdanje.

Iako bi potrošnja skoro 15 miliona maraka, od kojih najviše na rekonstrukciju mreže, trebalo da podrazumijeva raspisivanje tendera, Uprava "Elektrokrajine" u direktnom pregovaračkom postupku ne vidi ništa sporno. 

U "Elektrokrajini" kažu da im takve postupke omogućava član Zakona o javnim nabavkama, u kojem stoji da se direktnim pogodbama može pribjeći u slučaju krajnje hitnosti, pruzrokovane događajima nepredvidivim za ugovorni organ. Nije tako najjasnije šta je u ovom slučaju nepredvidiv događaj, zimski uslovi koji su kalnedarska pojava, ili žalbe na tender koje su skoro uobičajene.

"Zbog potrebe za sprovođenjem rekonstrukcije i izgradnje distributivne mreže u planiranom periodu, odnosno u vrijeme povoljnih vremenskih uslova, što je pitanje od opšteg i javnog interesa, odlučeno je da se u ovim postupcima javnih nabavki izmijeni vrsta postupka, tako da se umjesto otvorenih sprovedu pregovarački postupci bez objave obavještenja", stoji dopisu "Elektrokrajine" ATV-u.

Kako god, na isti način "Elektrokrajina" pravda i rekonstrukciju objekta u Kozarskoj Dubici, za koju se takođe izdvaja pozamašna cifra. Sve to u periodu kada "Elektrokrajina" bilježi najveće gubitke. Tri puta veće nego u istom periodu prošle godine.

"Razlog za sprovođenje pregovaračkog postupaka za dodatne radove u zgradi poslovne jedinice "Elektrodistribucije" Кozarska Dubica je potreba za useljenje radnika u nove prostorije i obezbjeđenja optimalnih uslova za rad zaposlenih prije zimskog perioda, odnosno početka grijne sezone", stoji dopisu "Elektrokrajine".

Rekostrukcija tog objekta, ipak, nije jedina planirana. Pregovarački postupak je planiran i za biranje izvođača za sanaciju objekata u Banjaluci, Prijedoru, Čelincu, Gradišci, Laktašima, Prnajvoru, te na još nekoliko lokacija. 

Direktna pogodba će, kako stoji u planu poslovanja za 2018. biti primijenjena u 39 slučaja. Do sada je, kažu u "Eektrokrajini", realizovano 14 postupaka, šest je u toku, a 19 još nije počelo. Kada će- ne otkrivaju.

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.