U više navrata

"Elektrokrajina" ignorisala preporuke revizora

  • 30.11.2018. 19:23

"Elektrokrajina" iz godine u godinu vuče iste probleme sa javnim nabavkama i tenderima. Republički revizori su još prije tri godine utvrdili da kad je riječ o nabavkama roba i usluga putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, tu baš i nisu čista posla.

Tada su striktno dali preporuke direktoru preduzeća, da takav postupak može da se primjenjuje samo u situacijama koje su opravdane Zakonom o javnim nabavkama. Ipak, sa tendirima nisu bili načisto ni u protekle dvije godine.

"Prilikom provođenja javnih nabavki konkurentskim zahtjevom za dostavljanje ponuda i direktnim sporazumom Društvo nije u potpunosti ispoštovalo vrijednosne razrede, odnosno u skladu sa tim vršilo izbor odgovarajućeg postupka javne nabavke, a što je bilo u obavezi shodno članovima 6. i 15. stav 6) Zakona o javnim nabavkama", stoji u izvještaju revizora. 

Čini se da su se na revizorske izvještaje u preduzeću oglušili, pa su samo u ovoj godini u 39 slučajeva planirali da izbjegnu tendere i direktno izaberu ponuđača za robu ili izvođača radova u vrijednosti od skoro 15 miliona maraka. Za drvene stubove ove godine planirali su skoro milion i po maraka, iako su bili sporni i u prošloj godini, barem kad je riječ o revizorima.

"Putem direktnog sporazuma kroz dva postupka izvršena je nabavka drvenih stubova ukupne vrijednosti 11.983 KM. Uvidom u dostavljene ponude utvrđeno je da se radi o istoj vrsti robe (identične karateristike proizvoda, potrebne količine i jedinične cijene)", stoji u izvještaju revizora.

 
Nabavke roba putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, iz Elektrokrajine uglavnom su pravdali hitnošću. Isto su radili i 2015. godine, ali su revizori utvrdili da hitnost nije bila opravdana. Uz sve to, preduzeće ove godine bilježi gubitke u poslovanju. Gubitak "Elektrokrajine" u prvih devet mjeseci ove godine, tri puta je veći nego za isti period prošle godine, i do sada iznosi skoro milion i po maraka. Proizvođačima električne energije u sistemu "Elektroprivrede" Republike Srpske, "Elektrokrajina" duguje više od 130 miliona maraka.  

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.