Veće plate

Ekonomsko socijalni savjet predložio minimalac od 440 KM

  • 27.06.2018. 19:00

Najniža plata u Republici Srpskoj treba da bude povećana sa 410 na 440 maraka. Tako glasi prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta, koji će na razmatranje u Vladu. Na taj način bi se, kažu u savjetu, osiguralo planirano povećanje primanja za 30 do 50 maraka, svih radnika u Srpskoj.

"Da bi svi radnici mogli, dakle ne postoji mogućnost da bilo koji poslodavac ovaj neoporezivi dio zadrži za sebe, jednostavno radnici moraju dobiti to povećanje plate od 30 maraka, morali smo donijeti odluku i o povećanju najniže plate," rekao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

"Neke plate koje su niske, konkretno govorimo o najnižoj plati, poštujući prijedlog o neoporezivom dijelu od 300 maraka, trebalo bi biti povećanje od 30 i dvije tri marke. Mi smo pokušali da idemo na 450, poslodavci su prihvatili da to bude 440 i ta odluka je prijedlog Vladi da najniža plata u Republici Srpskoj od 1. avgusta iznosi 440 KM," kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Srpske. 

Radilo bi se o vanrednom uvećanju minimalca, a po zakonu bi, do kraja godine, trebalo da dođe do još jednog. Premijerka poručuje da je cilj Vlade da najniža plata iduće godine u ovo vrijeme, bude 500 KM, da ima prostora za pregovore i da će se razmatrati prijedlozi Savjeta.

"Mi pozdravljamo apsolutno oprijedjeljenost da se povećava najniža plata, dakle zagarantovana minimalna plata, apsolutno, i ako su se oni dogovorili da se to primakne, da to bude 440, da je blizu ovih 450, apsolutno pozdravljam, ali mi moramo još toga uraditi zajedno, posla je mnogo," poručila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske.

O setu zakona kojim će se regulisati povećanje prihoda u Srpskoj, Ekonomsko socijalni Savjet danas nije raspravljao. Zakoni su, tvrde, kasno stigli, pa će o tome u petak, pred sjednicu Vlade. O mjerama su danas sa premijerkom i ministrom rada, pričali predstavnici Konfederacije sindikata. I od njih stiže podrška odluci Vlade.

"Da se nađu mehanizmi, da se ovakva postignuta odluka i mjera Vlade i provede na terenu, kako bi svi zaposleni u Republici Srpskoj i osjetili efekte ovih mjera," kaže predsjednik Konfederacije sindikata Željko Tepavčević. 

Povećanje primanja komentarisali su i u PDP-u. Predsjednik ekonomskog savjeta te stranke, Jelena Trivić poručuje da odluka Vlade da plate poveća za 30 maraka, nije uspjeh, jer je, kako kaže, građanima “to djelimično uzeto uvođenjem akciza”. 

Premijerka odgovara da se u PDP-u bave demagogijom. Vlada Srpske juče je sa socijalnim partnerima dogovorila da već avgustovska plata bude veća za 50 u javnom, a 30 maraka u realnom sektoru. O devet zakona koji bi to i omogućili, uskoro bi trebalo da raspravljaju i narodni poslanici.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.