Vlada Republike Srpske

Ekonomski "eksperti" iz PDP-a nakon mjesec dana daju savjete i prijedloge

  • 07.04.2020. 17:36

Ekonomski "eksperti" u PDP-u trebalo bi da znaju da su poslodavci u Republici Srpskoj dužni da do 10. u mjesecu Poreskoj upravi Republike Srpske dostave takozvani Obrazac 1002, to jeste obrazac mjesečne prijave po poreskom odbitku za prethodni mjesec, te da Vlada Srpske tek onda može uplatiti sredstva.

"Tek nakon što dobije pomenute podatke od Poreske uprave, Vlada može uplatiti sredstva na račune koja se odnose na plaćanje poreza i doprinosa za 40.000 radnika u martu djelatnostima koje su najteže pogođene krizom u vezi sa virusom korona, za šta će Vlada Republike Srpske izdvojiti više od 16,5 miliona KM", pojašnjavaju iz Vlade Srpske.

Iz Vlade Srpske navode da PDP na sebi svojstven način, mjesec dana nakon predstavljanja prvih mjera u vezi sa podrškom privredi u vrijeme epidemiološke krize, u svom partijskom sopštenju daje prijedloge i savjete o već predloženim mjerama.

Vlada Republike Srpske, naglašava se u saopštenju, isplatiće minimalnu platu sa porezima i doprinosima za april ove godine za 70.000 radnika i za te namjene biće izdvojeno 55 miliona maraka.

Takođe, podsjećaju da je Vlada Republike Srpske među prvim u regionu donijela mjere podrške privredi s ciljem ublažavanja štetnih posljedica epidemije novog virusa korona na privredu.

"Proteklih mjesec dana Vlada i Štab za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske, sačinili su prijedlog mjera za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona na privredne subjekte u Republici Srpskoj i svakodnevno zasjeda, prati situaciju i shodno tome predlaže i donosi mjere, te o tome tačno i pravovremeno informiše javnost", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade Srpske najavili su da će mjerama podrške u aprilu obuhvatiti i djelatnosti koje ne trpe direktno posljedice virusa korona, ali indirektno imaju velike štete u poslovanju.

U saopštenju podsjećaju da je, nažalost, po registraciji prvog slučaja virusa korona u Republici Srpskoj, Vlada već naredni dan imenovala dva štaba - Štab za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi i Štab za praćenje epidemiloške situacije u Republici Srpskoj, a u vezi sa novim virusom korona.

"Takođe, ističemo i niz drugih mjera koje je donijela Vlada Republike Srpske a koje su predstavljene poslovnoj zajednici i javnosti u Srpskoj, a među njima su: odgoda plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna ove godine, isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini, obezbjeđenje grejs perioda za kreditna zaduženja privrednih subjekata i građana, smanjenje parafiskalnih nameta, kod najugroženijih privrednih subjekata koji posluju sa zemljama najteže pogođenih virusom korona vršiće se pojedinačna analiza stanja, uvodi se moratorijum na otplatu kredita Investiciono-razvojne banke u trajanju od tri do šest mjeseci u Republici Srpskoj za sva fizička i pravna lica", precizirano je u saopštenju.

Kada je riječ o mjerama u oblasti poljoprivrede, iz Vlade ističu da su svi podsticaji isplaćeni, a korisnicima podsticaja koji su imali dugovanja omogućen je reporogram tako da i oni mogu koristiti podsticaje u ovom periodu.

"Obezbijeđeni su sjetveni paketi za mala porodična poljoprivredna gazdinstva za zasnivanje poljoprivredne proizvodnje u ukupnoj vrijednosti od 2,5 miliona KM, a formiraće se 9.000 sjetvenih paketa, obezbijeđen je i regresirano dizel gorivo", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade podsjećaju da će biti isplaćene i sve naknade prevoznicima za prevoz učenika u martu.

Vlada Republike Srpske donijela je i Uredbu o mjerama neposredne kontrole cijena na teritoriji Srpske, kojom je propisano ograničenje marže za svu robu i proizvode navedene u ovoj uredbi i trgovci koji trguju sa ovim poizvodima formiraće cijene imajući u vidu procenat marže koju su imali na dan 5. marta ove godine.

"Vlada Republike Srpske čini sve da građani budu snabdjeveni na najbolji mogući način, da se izbjegne nestašica robe i da se istovremeno obezbijedi snabdjevenost građana u Srpskoj svim proizvodima", poručili su iz Vlade Srpske.
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)