Radovan Višković

EJOF značajan za promociju zimskog sporta Srpske

  • 01.02.2019. 17:08

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada prepoznala značaj i sa više od četiri miliona KM podržala održavanje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EJOF) od 9. do 16. februara u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, manifestacije koja će doprinijeti promociji zimskog sporta Srpske i BiH u svijetu.

"Nakon 35 godina, koliko je prošlo od Olimpijskih igara u Sarajevu, imamo priliku da budemo domaćin EJOF-a, što će sigurno koristiti Srpskoj za promovisanje olimpijskih planina i turističkih sadržaja, pogotovo što dolazi 110 takmičara iz 50 evropskih zemalja", istakao je Višković na ceremoniji dočeka olimpijske baklje povodom održavanja EJOF-a. 

On je naglasio da je Vlada u proteklim godinama uložila veliki napor i finansijska sredstva u prepoznatljivost planina u Srpskoj. 

Višković je rekao da će EJOF pratiti više od 150 akreditovanih medijskih kuća. 

"Zahvaljujem i gradovima domaćinima festivala Istočnom Sarajevu i Sarajevu, jer ovim BiH šalje poruku svijetu da mi možemo, kada hoćemo, da organizujemo ovako značajne događaje koji koriste i jednoj i drugoj strani", poručio je Višković. 

On je ocijenio da su sva sportska borilišta i u Srpskoj i u Federaciji BiH spremna za takmičenje, te poželio takmičarima fer borbe i da među pobjednicima bude i onih iz Republike Srpske. 

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je da je ponosna što olimpijska baklja ponovo gori na ovim prostorima i što su Srpska i BiH domaćini ovako značajnog događaja. 

"Vjerujem da će Srpska i u budućem periodu iznjedriti nove olimpijske šampione. Republika Srpska, Istočno Sarajevo i Jahorina biće odlični domaćini mladima iz brojnih zemalja svijeta za koje sam sigurna da će se u Srpsku vratiti i kao turisti, što će za nas biti veliki uspjeh", istakla je Davidovićeva. 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da se Srpska organizacijom EJOF-a vraća na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima. 

"Želimo da pokažemo sposobnost i odgovorimo zadatku koji nam je povjerio Evropski olimpijski komitet, imamo ambicije za organizovanje drugih velikih takmičenja i na EJOF gledamo kao na mogućnost da dobijemo referencu da organizujemo i druge važne događaje", dodao je Vuković. 

On je izrazio zadovoljstvo što su prvo došli u Banjaluku i Republiku Srpsku, koja je znatno finansijski pomogla održavanje ovog festivala. 

"Banjaluka je, kao i Istočno Sarajevo, grad sporta i imala je značajne učesnike na OI i u Jugoslaviji", dodao je Vuković. 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je da je dolazak plamena mira u BiH poseban trenutak i da želi da on uvijek gori u BiH. 

"Vjerujem da će ovaj EJOF biti najbolje organizovan do sada, jer su Sarajevo i Istočno Sarajevo spremni za to, vjerujemo da je ovo dobra platforma za sve nas da zajedničkim trudom možemo postići veliki uspjeh", naglasio je Skaka. 

Nekadašnji olimpijac Milorad Karalić ističe da je veoma dobro što su Sarajevo i Istočno Sarajevo domaćini EJOF-a, jer domaći sport posljednjih godina stagnira. 

"Mi smo dobri u organizaciji ovakvih takmičenja, smatram da će EJOF biti veoma dobro organizovan i da će ovo poslužiti mladima kao dragocjeno iskustvo, kao i organizatorima koji su dobro uradili posao", dodao je Karalić. 

On je podjstio da je 1984. godine učestvovao u nošenju baklje kroz Banjaluku. 

Lusija Kimani, atletičarka porijeklom iz Kenije, koja je BiH predstavljana na Olimpijskim igrama u Pekingu, pohvalila je održavanje EJOF-a u BiH i poručila sportistima da je sve moguće tamo gdje ima maksimalnog truda i nade. 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković predao je danas u Banjaluci najboljem sportisti Republike Srpske u 2018. godini Darku Saviću olimpijsku baklju povodom održavanja EJOF-a. 

Svečanost je održana ispred Administrativnog centra Vlade Republike Srpske, a baklju su dočekali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srpske Radovan Višković, ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović i još nekoliko ministara Srpske. 

Plamen mira juče su na Olimpijskom stadionu u Rimu preuzeli gradonačelnici Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i Sarajeva Abdulah Skaka. 

Na EJOF-u 2019, koji će biti održan od 9. do 16. februara u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, učestvovaće sportisti iz 46 zemalja, a prijavljeno je 1.086 takmičara i 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta. 

EJOF će svečano biti otvoren 10. februara na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu.