Josip Jerković

Džentlmenskim dogovorom poboljšana bezbjednosna situacija

  • 11.03.2019. 09:40

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković izjavio je da je džentlmenskim dogovorom predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika poboljšana bezbjednosna situacija, što je veoma važno za ostanak i opstanak svih na ovim prostorima, a ponajviše Hrvata.

"Posljednjih godina bezbjednosna situacija je zadovoljavajuća i svaki nemili događaj desi se nevezano za nacionalnu strukturu", kaže Jerković. 

On smatra da predstavnici vlasti u Republici Srpskoj moraju zajednički tražiti sa predstavnicima Hrvatske i Federacije BiH /FBiH/ mogućnost kako pomoći Hrvatima da ostanu u Srpskoj. 

"Ako se ovako kao danas nastavi pomoć Hrvatima, ako ne bude međunarodnih donatora, kao što ih danas već nema, i ako ne možemo pomoći tim ljudima - vrlo će teško opstati na ovim prostorima i ovo malo Hrvata što je ostalo, jer će se raseliti širom Hrvatske i EU", rekao je Jerković. 

Govoreći o položaju Hrvata u Republici Srpskoj, on kaže da oni dijele sudbinu druga dva naroda ako je riječ o tome kako živjeti i preživjeti, te kako ostati i opstati na ovim prostorima. 

"Međutim, činjenica je da je manji broj Hrvata zaposlen u institucijama i državnim firmama i po tom pitanju sam nezadovoljan", rekao je Jerković za "Nezavisne novine". 

On je poručio da će se Hrvati izboriti za svoje pravo u okviru BiH, ali da to sve treba regulisati Izbornim zakonom na prostoru cijele BiH. 

"Hrvati ne žele osporiti drugim narodima ono što njima pripada. To isto tražimo od drugih - da poštuju Hrvate i da njima omoguće da biraju svoje predstavnike", naveo je Jerković. 

Govoreći o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i FBiH, on je podsjetio da je vlast u Srpskoj vrlo brzo formirana i da sve ide svojim tokom, dok u FBiH nije formirana Vlada, kao ni Savjet ministara.

Komentarišući to što je nakon 20 godina popunjen Klub Srba u Domu naroda FBiH, on je rekao da bi Hrvat iz FBiH trebalo da razumije Hrvata u Republici Srpskoj, a isto tako i Srbin iz Srpske treba da razumije Srbina u FBiH. 

"Mjesecima se poslije izbora ne formira vlast jer ne možemo da sjednemo za sto i dogovorimo se da tri naroda budu ravnomjerno zastupljenja, odnosno da svako izabere svog legalnog predstavnika. To je osnov svega", naveo je Jerković. 

On smatra da će imati dobru saradnju sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović s obzirom na to da su dobro sarađivali i dok je bila premijer.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)