Predsjednik SUBNOR-a

Džajić: Pobijedili smo fašiste, pobijedićemo i virus

  • 07.05.2020. 12:42

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Rade DŽajić poručio je da će narod prevladati i pobijediti virus korona, kao što je trijumfovao u Drugom svjetskom ratu i oslobodio ove prostore od fašističkih i ustaških snaga.

DŽajić je, povodom predstojećeg obilježavanja 75 godina od pobjede nad fašizmom u Banjaluci i širom Srpske, podsjetio da je grad na Vrbasu u Narodnooslobodilačkoj borbi, koja je bila uspješna, imao veliku ulogu i podnio velike žrtve.

"Tadašnji vrh Komunističke partije naredio je da se Banjaluka mora osloboditi bez obzira na sve jer je bila centar Krajine, kao što je danas. NJeno oslobađanje je bilo važno jer je tadašnji vrh Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ planirao da Banjaluka bude centar te ustaške i fašističke tvorevine, poznate po zločinima", rekao je DŽajić koji je u to vrijeme bio starješina i učesnik oslobođenja Banjaluke.

DŽajić je za Srnu izjavio da Banjaluka, uprkos svemu, treba da nastavi baštinjenje antifašističke tradicije.

"To je važno da nam se više nikada ne ponovi sve ono loše što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu", poručio je DŽajić.

Kada je riječ o najavljenim događajima na planu obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, on je rekao da lično neće prisustvovati zbog narušenog zdravlja, ali da će vijence na spomenike u Banjaluci i širom Srpske simbolično položiti njegovi saradnici.

Republički štab za vanredne situacije ranije je odlučio da će Dan pobjede nad fašizmom biti obilježen na Trgu palih boraca u Banjaluci 9. maja polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik poginulim borcima iz NOR-a uz prisustvo najviših zvaničnika Srpske i Ambasade Rusije u BiH, a bez prisustva građana.

Тагови: